Γενικά θέματα Ανάποδα!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 23 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1526

  Εν όψει των Χριστουγέννων, σας καλεί ο Νότος στο τραπέζι. Έχει κάνει αντάμ η Ανατολή και έχει ξαπλώσει τα φύλλα του ο Βορράς.

  Καθώς ετοιμάζεστε να πείτε τη Χριστουγενιάτικη ιστορία, σας διακόπτει η Δύση: “Ένα λεπτό, να σας πούμε πως πήγε η αγορά”

  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  1XA
  πάσο
  πάσο
  πάσο

  Διατηρώντας την ψυχραιμία σας, τους θυμίζετε κατ’ αρχάς ότι το μπριτζ παίζεται σύμφωνα με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού και όχι όπως το Κουμ Καν.

  “Και τώρα τι θα κάνουμε;” λέει έντρομη η Δύση;

  Τι απαντάτε; (με νόμους παρακαλώ)

  #1531

  Έχουμε και λέμε:

  1ον ελέγχουμε μήπως είναι αρνητές αριστερόστροφης κίνησης (αν η απάντηση είναι ναι, τους στέλνουμε σε μαθήματα μπιρίμπας) και

  2ον τους αποκλείουμε από το μπουφέ με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

   

  Σοβαρά τώρα:

  Τυπικά η αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν υπάρχουν 3 πάσο εντός σειράς (22 Α), άρα βρισκόμαστε ακόμα στην περίοδο των αγορών. Τώρα, έχουμε φύλλα που παίχτηκαν ή εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια των αγορών από τους Α και Β, οπότε πάμε στον 24 που υποχρεώνει τους Ν και Δ να πασάρουν την επόμενη φορά που θα είναι σειρά τους να κάνουν δήλωση. Οι εκτός σειράς δηλώσεις θα ακυρωθούν, η Δ θα πασάρει (αναγκαστικά), το ίδιο και ο Β και η Α θα επαναλάβει το πάσο. Τα φύλλα του Β θα επιστρέψουν στο χέρι του μέχρι να ξαναξαπλώσουν και της Α θα γίνει μεγάλο τιμωρημένο φύλλο, οπότε ξεκινάμε το ποιηματάκι του 50.

  Τα λέω καλά γιατρέ μου;

  #1533

  Τα λέω καλά γιατρέ μου;

  Ας αφήσουμε και λίγο χρόνο στους άλλους..

  #1537

  Να ανακεφαλαιώσουμε λίγο αυτή την ομορφιά!

  Έχουμε λοιπόν 3 πάσο εκτός σειράς, μία αγορά και μία αντάμ εκτός σειράς. Το 1ο Πάσο, αυτό της Δ, είναι στη σειρά του ΑΣΔ, αποσύρεται υποχρεωτικά και ο υπαίτιος πασάρει όποτε είναι η σειρά του να κάνει δήλωση (Ν30Α). Τον 72Γ δεν τον κοιτάμε καν καθώς από το table feeling καταλαβαίνουμε ότι αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται. Πάει αυτό! Τα επόμενα δύο, του Β και της Α, πάνε στον 30Β. Του Β αποσύρεται υποχρεωτικά (και ισχύουν οι διατάξεις του Ν30Β1) ενώ το πάσο της Α γίνεται δεκτό καθώς ο Ν προέβη σε ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικαιώματος επανόρθωσης (αγόρασε 1ΧΑ νόμιμα, Ν29Α). Η αγορά λοιπόν έχει αλλάξει σε

  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  Pass(!) 1ΧΑ
  Pass ?

  και η φίλη μας η Α που μάλλον βιάζεται να κάνει squeeze στο μπουφέ (ο οποίος δεν μπορεί να φυλάξει ΚΑΙ τα μελομακάρονα ΚΑΙ τους κουραμπιέδες και θα παραδοθεί στην ανωτερότητα των σιαγόνων της Α), αμολάει και ένα φύλλο πριν τελειώσει η αγορά σύμφωνα με τον 22Α και ο Β εκθέτει τα φύλλα του. Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, το Πάσο της Α εκτός σειράς έχει γίνει δεκτό, ο Ν έχει πει 1ΧΑ, η Α εκθέτει φύλλο το οποίο παραμένει στο τραπέζι μέχρι να ολοκληρωθούν οι αγορές(Ν24 και Ν24Β), ο Β εκθέτει περισσότερα φύλλα τα οποία παραμένουν στο τραπέζι μέχρι να ολοκληρωθούν οι αγορές(Ν24 και Ν24Γ), η Δ πασάρει όπως υποχρεούται βάσει του Ν30Α, ο Β αγοράζει κανονικά με τους περιορισμούς του Ν30Β1 και η Α επίσης κανονικά με τους περιορισμούς του Ν30Β1. Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα αφού κατανοήσουμε ότι δε φεύγουμε από το τραπέζι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης.

  Α) Ο Β περνάει πάσο, συγκρίσιμη δήλωση με το αρχικό εκτός σειράς πάσο, και η Α περνάει πάσο: Ο Β μαζεύει τα φύλλα του (Ν24Δ), το φύλλο της Α γίνεται τιμωρημένο φύλλο (Ν24Ε) και ισχύει ο Ν50 αναλόγως αν το φύλλο είναι μικρό ή μεγάλο τιμωρημένο φύλλο. Αυτό το φύλλο μετά το πάσο και της Α, παρέχει θεμιτές για όλους πληροφορίες. Η Δ κάνει αντάμ αφού ο Ν χρησιμοποιήσει αν το επιθυμεί τις δυνατότητες που του δίνει ο Ν50 και ο Β ξαπλώνει ξανά τα φύλλα του.

  Β) Ο Β κάνει μια μη συγκρίσιμη δήλωση και η Α περνάει πάσο: ο Β μαζεύει τα φύλλα του, ο Ν θα πασάρει υποχρεωτικά (Ν30Β1βii), η Δ το ίδιο (Ν24Β καθώς ήδη έχει εκπληρώσει την υποχρέωση του Ν30Α) και αυτό θα είναι το τελικό συμβόλαιο. Το φύλλο της Α γίνεται τιμωρημένο και ισχύει ο Ν50. Είτε λοιπόν θα γίνει αντάμ αυτό το φύλλο, είτε θα γίνει ονέρ αντάμ στο ίδιο χρώμα, αν είναι μικρό τιμωρημένο φύλλο.

  Γ) Ο Β κάνει μια μη συγκρίσιμη δήλωση, η Α μία δήλωση εκτός του πάσο: ο Ν πασάρει υποχρεωτικά(Ν30Β1βii), η Δ το ίδιο (Ν24Β καθώς ήδη έχει εκπληρώσει την υποχρέωση του Ν30Α). Εδώ, δεν ξέρω τι γίνεται. Μπορεί ο Β να κάνει νέα δήλωση πλην πάσο; Αν όχι, γίνεται εκτελεστής η Α και ο Β έχει 13 τιμωρημένα φύλλα;;;

  Δ) Ο Β περνάει πάσο και η Α κάνει μια μη συγκρίσιμη δήλωση: Ο Ν πασάρει υποχρεωτικά(Ν24Γ), η Δ πασάρει υποχρεωτικά. Ο Β τώρα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε νόμιμη δήλωση. Αν δεν το κάνει, μένουμε με την απορία αν θα αμυνθεί με 13 τιμωρημένα φύλλα.

   

  Σε όλα τα πιθανά σενάρια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιδικάσουμε επανορθωτική βαθμολογία αν χρειαστεί. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε παράσημο υπομονής και/ή φαρμακευτική αγωγή.

  Με προβλημάτισε για λίγο η απάντηση του Φίλιππου. Πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα τις εκτός σειράς δηλώσεις, ή την έκθεση φύλλων κατά τη διάρκεια των αγορών για να δούμε ποιους Νόμους θα επικαλεστούμε για να υποχρεώσουμε τη Δ να πασάρει; Πιστεύω ότι στηρίχτηκε σε επανάληψη του πάσο από την Α, πράγμα το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό καθώς ο Ν έκανε δεκτό το αρχικό πάσο και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες σε αυτό το κομμάτι.

   

  Μου πήρε ώρα όλο αυτό, βάλε και ότι στο γραφείο δεν με άφηναν να το ερευνήσω με την ησυχία μου, μπορεί και να πάσχει λίγο η ανάλυση.

  #1539

  Μίλτο εσύ τι λες; Μας τα λένε καλά τα καλόπαιδα;

  #1540

  Τρύφωνα, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η αγορά 1ΝΤ του Ν είναι εκτός σειράς. Οτιδήποτε ακολουθεί από εκεί και μετά είναι η ομορφιά του αθλήματος.

  Μου πέρασε κάποια στιγμή απ’ το νου ότι το πάσο της Δ είναι ουσιαστικά η εντός σειράς συνέχεια στην αγορά του Ν και να πάω στον 28Β ώστε να το πιάσω από εκεί, αλλά αυτή η δήλωση ακυρώνει μόνο το εκτός σειράς πάσο του Β, όχι και της Α.

  Το ότι η αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί είναι ξεκάθαρο, οπότε σίγουρα ξεκινάμε από τον 24.

  Επίσης, δε μπήκα στη διαδικασία να εξετάσω τις πιθανές βαριάντες αν οι Β και Α αποφασίσουν να αγοράσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από πάσο, πρώτον γιατί μετά βάζουμε στο παιχνίδι και τις επανορθωτικές και θα μπερδέψουμε και δεύτερον επειδή – οι άμοιροι – πάσο ήθελαν να πουν από την αρχή (εκτός αν θεωρήσουμε ότι η Α είχε πάσο σε άμεση θέση αλλά θα μπορούσε να αγοράσει σε θέση reopening) αλλά τα έκαναν μπάχαλο στη φορά.

  #1541

  Καλημέρα Φίλιππε! Κανείς δεν είπε ότι το 1ΧΑ είναι εκτός σειράς. Ίσα ίσα, είναι η πρώτη νόμιμη αγορά εντός σειράς. Ο μόνος λόγος που αναφέρθηκα σε αυτή, είναι για να αναφέρω ότι νομιμοποιεί (κάνει αποδεκτό) το πάσο εκτός σειράς της Ανατολής. Και αυτός είναι και ο λόγος που η Ανατολή δικαιούται να κάνει δήλωση όταν ξαναέρθει η σειρά της. Αλλιώς, δεν είχα κανένα λόγο να κάτσω και να βάλω κάτω τις περιπτώσεις Α-Δ που αναφέρω. Και παραμένει η απορία μου για τα τιμωρημένα φύλλα στις περιπτώσεις Γ και Δ.

  #1543

  Καλημέρα!

  Τρύφωνα, κοίταξέ το πάλι, η αγορά του Ν είναι η πρώτη χρονικά, το πάσο της Α έπεται, άρα δεν υπάρχει περίπτωση νομιμοποίησης.

  #1544

  Αν είναι έτσι, αλλάζει αρκετά η απάντησή μου και πρέπει να την ξανακοιτάξω. Απάντησα σαν να μίλησε η Δ πρώτα (ΔΒΑΝ). Αναμείνατε!

   

  Κρατήστε και την απάντησή μου σαν νέο case!

   

  #1545

  Καλησπέρα!

  Εκτός απο κουραμπιέδες κανά ουισκάκι έχει ο μπουφές;;;

   

  Παιδιά, Φίλιππε και Τρύφων, πολύ σύνθετα μου φαίνονται όλα αυτά που λέτε!. Σας βγάζω το καπέλο! Με έχετε ξεπεράσει!

  Εγώ μάλλον στηριζόμενος στον 34 και στο μισό του, τον 17, και επειδή θα ήθελα να ξεμπερδεύω και να βγάλω αποτελέσματα γρήγορα για να προλάβω κάνα κομμάτι πίτσα, θα έβγαζα δικό μου νόμο! Δεν ξέρω αν είναι σωστά, αλλά εγώ θα έκανα τα παρακάτω, αν και τα δικά σας μου φαίνονται πιο επιστημονικά 🙂

  Εφόσον κανείς δεν έχασε την δυνατότητα να μιλήσει από τα πάσο εκτός σειράς, όπως λέει ο 17Δ3, θα έλεγα ότι η αγορά ολοκληρώθηκε!

  Και μετά πάμε και μια βόλτα στον 54Γ όπου ο Νότος είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την αντάμ εκτός σειράς και να εκτελέσει αφού είδε χαρτί του μορ.

  Καλή τους εκτέλεση!

   

   

  #1546

  Οπότε, με δεδομένο ότι μίλησε πρώτος και νόμιμα ο Ν και απλά η αγορά πήγε αριστερόστροφα, έχει εφαρμογή ο Ν17Δ3 (αποσύρονται και τα 3 πάσο), ο Ν22Α (βρισκόμαστε ακόμα στην περίοδο των αγορών), ο Ν24 (ο Β αφήνει τα φύλλα του στο τραπέζι μέχρι να ολοκληρωθούν οι αγορές και η Α επίσης το φύλλο που βγήκε), ο Ν24Γ όσον αφορά το Β και ο Ν24Β όσον αφορά την Α. Σειρά της Δ λοιπόν να μιλήσει! Ν30Β1α και το ανοικτό φύλλο της Α αποτελεί για τη Δ αθέμιτη, δεν είναι ακόμα τιμωρημένο, μπορεί να κάνει όποια δήλωση θέλει. Ας πούμε ότι περνάει πάσο. Σειρά του Β. Ν30Α, περνάει πάσο υποχρεωτικά. Και τέλος η Α, 30Β1β. Ας πούμε ότι περνάει πάσο. Ο Β μαζεύει τα φύλλα του και το φύλλο της Α γίνεται τιμωρημένο φύλλο. Αν είναι μικρό, η Δ μπορεί να κάνει ότι αντάμ θέλει. Αν είναι μεγάλο, έχει εφαρμογή ο Ν50Δ2. Αυτά όσον αφορά το γράμμα του Νόμου.

   

  Όσον αφορά το πνεύμα του Νόμου και με (πολύ) ελεύθερη μετάφραση του γράμματος του Νόμου, μία σκέψη είναι να πω “συμβόλαιο 1ΧΑ από το Ν, αντάμ εκτός σειράς δεκτή και η πρώτη λεβέ παίζεται ανάποδα, Ν54Β1”. Επειδή όμως δεν μπορώ να το στηρίξω σε τίποτα άλλο πλην του “έλα μωρέ, πάσο ήθελαν να πουν και μπερδεύτηκαν γιατί έπαιζαν Θανάση πριν”, πάω με το γράμμα.

   

  Εννοείται πως στην περίπτωση που είτε η Δ ή η Α αποφασίσουν να κάνουν άλλη δήλωση πλην του πάσο, ελέγχω τις προϋποθέσεις του Ν30Β και περιμένω με τον Ν16 στη γωνία, παρέα με τον επί χρόνια φίλο μου τον Ν12.

  #1547

  Συνοψίζουμε:

  Ο Ν αγοράζει (στη σειρά του) 1ΝΤ.

  Η Α δηλώνει εκτός σειράς (στη σειρά του συμπαίκτη) πάσο.

  Ο Β, πριν παρθεί οποιοδήποτε επανορθωτικό μέτρο για την εκτός σειράς δήλωση της Α, δηλώνει εκτός σειράς (στη σειρά του ΑΣΔ) πάσο, άρα μπορούμε( ; ) να ισχυριστούμε ότι χάνει το δικαίωμα επανόρθωσης της ανωμαλίας (11 Α).

  Η Δ, πριν παρθεί οποιοδήποτε επανορθωτικό μέτρο για την εκτός σειράς δήλωση του Β, δηλώνει (στη σειρά του, αφού αυτός μιλάει μετά το Ν) πάσο, χάνοντας το δικαίωμα επανόρθωσης για την εκτός σειράς δήλωση του Β (28 Β).

  Τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να εξελιχθούν ομαλά από δω και πέρα (αν είχε χτυπήσει το ξυπνητήρι), με το Β και την Α να δικαιούνται να ξαναπούν τον – όποιο – πόνο τους, αλλά τώρα αρχίζουν οι πτώσεις φύλλων, οπότε πάμε στον 24.

  Το φύλλο της Α, ασχέτως τάξης, γίνεται μεγάλο τιμωρημένο φύλλο, καθώς βγήκε πρόωρα και δεν του έπεσε τυχαία (24 Β & 50 Β) (Τρύφωνα, επιμένω σε αυτό).

  Τα φύλλα του Β γίνονται μεγάλα τιμωρημένα φύλλα αν οι ΒΝ γίνουν αμυνόμενοι ή τα παίρνει στο χέρι στην αντίθετη περίπτωση (24 Δ & Ε).

  Επίσης, τόσο ο Ν όσο και η Δ (οι «αθώοι» της υπόθεσης) είναι υποχρεωμένοι να πασάρουν την επόμενη φορά που θα είναι η σειρά τους να κάνουν δήλωση (24 Β & Γ).

  Τώρα μιλάμε για ένα Β, που δικαιούται να μιλήσει με 13 φύλλα ξαπλωμένα στο τραπέζι και συμπαίκτη υποχρεωμένο να πασάρει (για μια φορά) και μια Α που δικαιούται να μιλήσει, γνωρίζοντας το ποντάζ του Ν και τα φύλλα του Β (άρα στην ουσία σχεδόν τα πάντα), έχοντας όμως αρχικά πυροδοτήσει όλο αυτό το τουρλουμπούκι…

  … και από το βάθος ξεπροβάλει ο 12…

  Τούτων δοθέντων, θα παραμείνω πιστός στην αρχική μου απόφαση (Β και Α πασάρουν και Δ στην αντάμ στο 1ΝΤ, αναμένοντας εντολές από το Ν καθώς η Α έχει μεγάλο τιμωρημένο φύλλο).

  Μίλτο, θα μου άρεσε πολύ αυτή η λύση (κι ας έπαιζαν ανάποδα και όλη την παρτίδα αν δε με φώναζαν), αλλά ο 54Γ είναι ξεκάθαρος (εκτός από τα φύλλα που υπόκεινται στον 24) και μετά θα φώναζαν τον chief director για να δώσει επανορθωτική (82 Γ).

  #1549

  “Μίλτο, θα μου άρεσε πολύ αυτή η λύση (κι ας έπαιζαν ανάποδα και όλη την παρτίδα αν δε με φώναζαν), αλλά ο 54Γ είναι ξεκάθαρος (εκτός από τα φύλλα που υπόκεινται στον 24) και μετά θα φώναζαν τον chief director για να δώσει επανορθωτική (82 Γ).”

   

  Αν η αγορά θεωρούσαμε ότι ολοκληρώθηκε, δεν υπάρχει 24…

   

  #1550

  Μίλτο, από τα πάσο εκτός σειράς, έχασε τη δυνατότητα να μιλήσει ο Β, ακριβώς επειδή πάσαρε εκτός σειράς! Τι γίνεται εδώ;;; Άλλο που προφανώς πάσο θα έλεγε ούτως ή άλλως!

   

  Φίλιππε, στέκομαι στο μεγάλο τιμωρημένο φύλλο. Το φύλλο αποκαλύφθηκε κατά διάρκεια των αγορών. Ναι, με σκοπό να παιχτεί και ναι, όχι ακούσια. Αλλά κατά τη διάρκεια των αγορών. Κοιτάμε λοιπόν τον τρόπο που αποκαλύφθηκε το φύλλο, ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής. Δεκτόν. Γιατί όμως ο 24Β ΔΕΝ παραπέμπει στον 24Ε; Δεν μας νοιάζει, έτσι κι αλλιώς ο 24Ε, έχει εφαρμογή. Ο οποίος 24Ε όμως, θα έπρεπε να κάνει αναφορά σε μεγάλο ή μικρό τιμωρημένο φύλλο. Το μεγάλο τιμωρημένο, βγαίνει μόνο συμπερασματολογικά επειδή οι 24Α και Β κάνουν διάκριση σε ονέρ και μικρό (και από παλιότερα σεμινάρια, σύμφωνα με τα οποία μόνο αν σου πέσει φύλλο από τα χέρια και είναι από 9ρι και κάτω γίνεται μικρό τιμωρημένο). Μια χαρά μου κάνει.

   

  (Και δίπλα στο μπουφέ, ο Τάκης γελάει σαρδόνια με τον πανικό που έσπειρε με αυτό το case!)

  #1552

  Μίλτο, από τα πάσο εκτός σειράς, έχασε τη δυνατότητα να μιλήσει ο Β, ακριβώς επειδή πάσαρε εκτός σειράς! Τι γίνεται εδώ;;; Άλλο που προφανώς πάσο θα έλεγε ούτως ή άλλως!

  Κάτι μου διαφεύγει. Τι εννοείς έχασε την δυνατότητα να μιλήσει ο Β, αφού είπε Π. Αν π.χ έλεγε 2 κούπες σίγουρα θα άλλαζε το σκηνικό… Μετά ποιός θα αγόραζε 🙂

  Αλλά τώρα όλοι είπαν πάσο.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 23 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.