Γενικά θέματα Σημεία των καιρών (Μπριτζ και Covid)

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1492

  Κάποιος έπρεπε να το πιάσει κάποια στιγμή και αυτό το θέμα. Ορμώμενος και από συζήτηση που είχα με παίκτη από Αθήνα, νομίζω ότι κάποιες λεπτομέρειες χρειάζονται διευκρινήσεις.

   

  Με πρώτη πρώτη την εξής: από τη στιγμή που σε κάθε όμιλο υπάρχει υπεύθυνος covid, τι υποχρεώσεις έχουμε εμείς; Οκ, υπάρχει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Έχουμε κάποια υποχρέωση εμείς σε περίπτωση που διαπιστώσουμε παρατυπίες στην τήρηση του πρωτοκόλλου, πέραν της “αναφοράς στον διοργανωτή”; Και για να είμαι λίγο πιο σαφής, έστω υποθετικά ότι ο υπεύθυνος covid, ελλειπώς ενημερωμένος (ή απλά μεταφράζει το πρωτόκολλο κατά το δοκούν), αποφασίζει να επιτρέψει συμμετοχή αθλητών σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ χώρο χωρίς μάσκα είτε επειδή είναι εμβολιασμένοι, είτε επειδή έχουν νοσήσει. Έχουμε εμείς να πούμε κάτι σε αυτό; Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να μας καταλογιστούν ευθύνες, παρόλο που (κατά την προσωπική μου άποψη), από τη στιγμή που υπάρχει υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων, δεν είναι δουλειά μας;

   

  Δεύτερη “λεπτομέρεια”, βασιζόμενη στην παραδοχή ότι το μπριτζ είναι στην ουσία μία μικρογραφία της κοινωνίας: είναι λογικό να γίνονται συζητήσεις σε ομίλους για αυτά που συζητάει όλος ο κόσμος, συγκεκριμένα το θέμα του εμβολιασμού. Και επειδή όλοι ξέρουμε ότι εύκολα ξεφεύγει τέτοια συζήτηση, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και πάντα θα υπάρχει ένας (τουλάχιστον) λίγο πιο “φανατισμένος” ο οποίος θα προσπαθήσει να “επιβάλλει” την αποψάρα του, είναι λογικό να υπάρξουν και περιπτώσεις παικτών που θα προσβληθούν από κάτι τέτοιο. Με δεδομένα ότι α) στον όμιλο πάμε για να παίξουμε μπριτζ και όχι για να δείξουμε ποιος την έχει μεγαλύτερη (την άποψη ντε!), β) υπάρχουν πλαίσια αποδεκτής συμπεριφοράς στο μπριτζ, γ) σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο δεν είναι ανεκτά σχόλια τα οποία χρησιμοποιούν μία κατάσταση ή επιλογή για μειώσουν κάποιον και δ) περιπτώσεις όπως ο εμβολιασμός ή ο μη εμβολιασμός δεν υπάγονται ρητά (το λες και λογικό, είναι νέα συνθήκη) στο γ, υποχρεούμαστε να κάνουμε κάτι άλλο πέραν της αναφοράς στον διοργανωτή σε περίπτωση που προκύψουν τέτοιες συμπεριφορές;

   

  Στην εξέταση των παραπάνω, καλό είναι να λάβουμε υπόψιν μας μία πιο πλατιά εικόνα πέραν της τυπικής (είμαι διαιτητής, αυτά είναι θέματα του ομίλου και δεν πληρώνομαι για να τα λύσω), ιδιαίτερα όσον αφορά Σωματεία της Περιφέρειας όπου η κατάσταση είναι λίγο πιο παρεΐστικη και δεν υπάρχει και η επιλογή “Δε γουστάρω τη φάση στην Καλλιθέα, πάω να παίξω Νέα Σμύρνη”.

   

  Δεν έχω συναντήσει προσωπικά κάτι τέτοιο ακόμα, αλλά και προετοιμασμένος θέλω να είμαι, και μου έχει μεταφερθεί ότι έχει προκύψει περίπτωση “bullying” όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού σε Σωματείο της Αττικής, συνοδευόμενο με την ερώτηση “τι θα έκανες ως διαιτητής”, την οποία απάντησα διπλωματικά.

  #1493

  Ωραίο θέμα, όπως πάντα.

  Ο διοργανωτής αποφασίζει να φορούν όλοι κουστούμι (υπάρχει και υπεύθυνος ΚΔΟΑ στην πόρτα γι αυτό) και κάποιος μπαίνει μέσα με φανελάκι. Θα πρέπει να κάνει κάτι ο διαιτητής; Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που περιγράφονται στον ΔΚΑΜ και τους Πάγιους, όχι για οτιδήποτε θέλει οποιοσδήποτε να μας φορτώσει. Εκτός κι αν φυσικά προκύψει θέμα (τύπου “είσαι ανόητος που <κάνεις>/<δεν κάνεις> εμβόλιο”) οπότε εκεί θα πρέπει να επέμβουμε για να αποκαταστήσουμε την τάξη, πρώτα απ’ όλα, και να φροντίσουμε για την ομαλή διεξαγωγή της ημερίδας. Αν δεν τίθεται θέμα αταξίας, ο καθένας μπορεί να συζητά με ήπιο τρόπο (όποτε επιτρέπεται) ό,τι θέλει.

  Τώρα, αν έχουμε καλές σχέσεις με τον διοργανωτή και μας έχει ζητήσει να αναφέρουμε περιστατικά τύπου “ποιος δε φοράει μάσκα”, αυτό και ασφαλώς θα γίνει. Σε άλλη περίπτωση, δε νομίζω ότι οφείλουμε να ασχοληθούμε. Όλα αυτά, βέβαια, σε ό,τι αφορά στο τυπικό κομμάτι, όχι στο αν και κατά πόσο ο διαιτητής θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τα “καλώς τεκταινόμενα” στον όμιλό του.

  Εν γένει, όμως, εγώ δε μπορώ να σε φωτίσω γιατί αποφασίστηκε ο όμιλός μας να είναι covid-free – μπαίνεις μόνο αν έχεις πιστοποιητικό εμβολίου ή νόσησης. Έτσι τα πράγματα γίνονται πιο απλά και δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση ή σχετικές έριδες.

  #1494

  Καλημέρα.

  Επιτρέψτε μου να καταθέσω και τη δική μου εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

  Αρχικά να τονίσω ότι κανένας παίκτης στο δικό μας όμιλο δεν έρχεται με πρόθεση να προκαλέσει φασαρία και αναστάτωση και πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους ομίλους ανά την Ελλάδα (δε διανοούμαι ότι κάποιος θα ξεκινήσει από το σπίτι του να πάει να διασκεδάσει – γιατί περί αυτού πρόκειται – και να έχει λυμένο το ζωνάρι του για καυγά επειδή κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από τη δική του).

  Από τη στιγμή, λοιπόν, που όλοι γνωρίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έρχονται να παίξουν στην ημερίδα, αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται ρητά την προκήρυξη του αγώνα. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους διοργανωτές, οι οποίοι δε μπορούν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν έναν σαφέστατο κανονισμό.

  Τώρα, αν σε έναν όμιλο, στον οποίο όλοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης), το ΔΣ αποφασίσει να παραβιάσει το πρωτόκολλο και να επιτρέψει (εν κρυπτώ) τη διεξαγωγή αγώνων παραβλέποντας την υποχρέωση για χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμο να υποστεί και τις νομικές συνέπειες αυτής της απόφασης αν κάτι στραβώσει.

  Ποιος όμως θα μπλέξει πρώτος αν σκάσει στον όμιλο κανένα μικτό κλιμάκιο για έλεγχο; Θα πόνταρα ότι έχω στη τσέπη μου (περίπου 1 ευρώ και 33 λεπτά) ότι θα είναι ο εκπρόσωπος του διοργανωτή, δηλαδή ο διαιτητής.

  Επειδή δε θέλω κάτι τέτοιο να συμβεί σε μένα, δε θα δεχόμουν να διευθύνω έναν αγώνα στον οποίο δε θα τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι με αυτά, άσχετα αν μου φαίνονται ελλιπή ή υπερβολικά.

  FYI, σε όλο αυτό το διάστημα ισχύος των μέτρων, όλοι οι συμμετέχοντες στις ημερίδες μας είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, απλά καμιά φορά αν βγάλουν τη μάσκα για να πιουν μια γουλιά καφέ μπορεί να χρειαστούν υπενθύμιση για να την ξαναεφαρμόσουν σωστά. Μια φορά μόνο φέτος το καλοκαίρι, σε εξωτερικό χώρο, συναντήσαμε την απροθυμία ενός (τότε) ανεμβολίαστου να φορέσει μάσκα και με την άμεση παρέμβαση ενός μέλους του ΔΣ δεν του επιτράπηκε η συμμετοχή στην ημερίδα, κάτι που επικροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους, του (εμβρόντητου) συμπαίκτη του συμπεριλαμβανομένου.

  Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις ημερίδες μας είναι εμβολιασμένοι. Οι 2-3 ανεμβολίαστοι είναι συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους, τόσο σε ότι αφορά την επίδειξη των αρνητικών τεστ όσο και στη χρήση της μάσκας. Έχω ακούσει τελευταία κάποιες “γκρίνιες” του στυλ “γιατί δεν το κάνουμε κι εμείς covid-free όπως στην Αθήνα” αλλά απάντησα ότι εφόσον τα πρωτόκολλα επιτρέπουν σε ανεμβολίαστους να λαμβάνουν μέρος σε αγωνίσματα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή, είναι υπερβολικό να αποκλείουμε εμείς αθλητές οι οποίοι τηρούν τα μέτρα, χώρια που δεν πρόκειται να κερδίσουμε και τίποτα αφού η υποχρέωση για χρήση μάσκας δεν αίρεται σε περίπτωση που όλοι είναι εμβολιασμένοι.

  Υπάρχουν, φυσικά, και ορκισμένοι πολέμιοι του (υποχρεωτικού) εμβολιασμού μεταξύ των συναθλητών μας, αυτοί όμως δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ως τώρα στις ημερίδες μας, θέλω να πιστεύω επειδή δε θέλουν να μπουν στη διαδικασία αντιπαράθεσης με κάποιους από τους υπόλοιπους.

  Αυτά τα (όχι και τόσο) ολίγα από μένα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα και να συνεχίσουν να μας απασχολούν μόνο λάθος αγορές και αθέμιτες πληροφορίες.

  #1495

  Τάκη, με κάλυψες πλήρως.

   

  Φίλιππε, καλά όλα αυτά αλλά βάλε και στο μυαλό σου το εξής: εγώ ας πούμε είμαι μέλος σε έναν επαρχιακό όμιλο τα 25 από τα 28 χρόνια που υπάρχει (ναι, ξεκίνησα μικρός!). Έχω ενεργή συμμετοχή στα πάντα (εκτός από το ΔΣ, συνειδητά) και όσο να ναι, τον πονάω αυτό τον όμιλο. Μπορώ αν γίνει καμία στραβή να πω “εγώ δεν κάνω διαιτησία”; Ιδιαίτερα άμα είναι κανένα 3ης βαθμίδας που δεν παίζει να το κάνει άλλος; Εντάξει, δε λέω κανένα κραυγαλέο στοιχείο στην προκύρηξη. Και φυσικά όλη μ0υ η απορία, ήταν όσον αφορά τον υπεύθυνο Covid. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο προβλέπεται από υπερκείμενη αρχή (ΓΓΑ), θεωρώ και εγώ (στις γραμμές του Τάκη) ότι δεν έχω καμία ευθύνη αν το ΔΣ αποφασίσει με τον υπεύθυνο covid να κάνουν το τουρνουά ότι να ναι. Τις συνέπειες τις ξέρουν, από εκεί και πέρα πάνω τους είναι.

  Και εσύ και ο Τάκης, αναφέρετε covid free καταστάσεις. Όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κάτι τέτοιο να προβλέπεται για κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις. Φαντάζομαι ότι για να έχει γίνει σε ομίλους των Αθηνών, κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Ελπίζω κάποια στιγμή να ενημερώσει η Ομοσπονδία για τέτοιες επιλογές, αν και δεν το βλέπω να γίνεται στην Περιφέρεια.

   

  Ούτε εγώ έχω συναντήσει περιπτώσεις να ψάχνονται για καυγά και γενικά επιβολή απόψεων κλπ, απλά όπως είπα μου αρέσει να είμαι προετοιμασμένος.

  #1496

  Τρύφωνα, δε λέμε κάτι διαφορετικό.

  Τόσο εσύ όσο κι εγώ είμαστε πολλά χρόνια στους (επαρχιακούς) ομίλους μας – 25 εσύ, 31 εγώ (ιδρυτικό μέλος, γαρ) – οπότε κανένας δε μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν πονάμε τον όμιλό μας και δε θέλουμε το καλό του. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι αυτοί που θα σχεδιάσουν τη διεξαγωγή ενός τουρνουά πρώτα θα μας συμβουλευτούν και μετά θα αποφασίσουν, οπότε στο χέρι μας είναι να τους κατευθύνουμε σωστά.

  Μην το κάνεις όμως δικό σου (για τον όμιλό σου). Ας υποθέσουμε ότι σε καλεί κάποιος από τον Χ όμιλο και σου λέει: “Κύριε Παπαδόπουλε, επειδή έχουμε τις πληροφορίες ότι είσαι σούπερ ντούπερ διαιτητής και δυο μέτρα παλικάρι, μπορείς να έρθεις να μας κάνεις ένα τριημεράκι; Και έλα να σου πω, για  πρωτόκολλα και τέτοια μην ανησυχείς εσύ, δική μας δουλειά είναι”. Θα ένιωθες ήσυχος αν έβλεπες ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο επειδή το ΔΣ και ο υπεύθυνος covid έχουν την ευθύνη;

  Κακά τα ψέματα, ο παίκτης που έρχεται να αγωνιστεί σε ένα τουρνουά, ειδικά αν δεν είναι μέλος του ομίλου που το διοργανώνει, δεν ξέρει το διοργανωτή, εμάς βλέπει σε εμάς θα παραπονεθεί για οτιδήποτε στραβό υποπέσει στην αντίληψή του, είτε ο αντίπαλός του ήρθε με το φανελάκι και τη σαγιονάρα στην ημερίδα των κουστουμιών είτε δε φοράει τη μάσκα του σωστά. Κι αν για το πρώτο μπορούμε να του απαντήσουμε ότι δεν είμαστε αστυνομία μόδας, για το δεύτερο δε μπορούμε να μην πάρουμε μέτρα, δεδομένου ότι υπάρχει ρητή και σαφέστατη οδηγία από την υπερκείμενη αρχή.

  #1529

  Ποιος όμως θα μπλέξει πρώτος αν σκάσει στον όμιλο κανένα μικτό κλιμάκιο για έλεγχο; Θα πόνταρα ότι έχω στη τσέπη μου (περίπου 1 ευρώ και 33 λεπτά) ότι θα είναι ο εκπρόσωπος του διοργανωτή, δηλαδή ο διαιτητής.

  Από που και ως που ο διαιτητής είναι ο εκπρόσωπος του διοργανωτή;

  #1536

  ΔΚΑΜ 2017 Ν81Α και Πάγιοι 2019/10 5.5.1 περ.1

   

  Εννοείται ότι μιλάμε για αγώνες και όχι για Νόμιμη Εκπροσώπηση Νομικού Προσώπου. Και φυσικά, όταν έχει να κάνει με Αρχές, κλιμάκια ελέγχου κλπ, γνωρίζουμε όλοι πως χρησιμοποιούν την τακτική “shoot first, ask questions later”, ήτοι δεν πρόκειται να κάτσουν να ασχοληθούν με το ποιος είναι ο Πρόεδρος, αν έχει καταχωριστεί στο βιβλίο Σωματείων του αρμόδιου Πρωτοδικείου η συγκρότηση σε Σώμα ή τι λέει ο Αθλητικός Νόμος. “Πάρτε τώρα το πρόστιμό σας κύριε διαιτητά και προχωρήστε για έφεση”.

  #1563

  Εννοείται ότι μιλάμε για αγώνες και όχι για Νόμιμη Εκπροσώπηση Νομικού Προσώπου

  Σωστά, υπό αυτήν την έννοια το έθεσα κι εγώ. Αλλά καλά έκανες που μας θύμισες και τους σχετικούς Νόμους.

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.