ΔΚΑΜ 2017 Ν,79 – ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #536

    Εχω διαπιστώσει συχνή χρήση του Ν.79 Γ 1 και ιδίως του 2. Σε αρκετούς αγώνες (χαμηλής και μέσης βαθμίδας) εμφανίζονται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων 2 ζευγάρια που δηλώνουν, συμφωνόντας,  ότι κάποιο αποτέλεσμα μεταξύ τους έχει καταχωρηθεί λάθος. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι έγραψαν κατά λάθος 4 κούπες μπουκ και όχι το σωστό που ήταν 4 κούπες κοντρέ μπουκ.

    Απο την διόρθωση αυτή προκαλείται αλλοίωση των αρχικών αποτελεσμάτων (που συνήθως έχουν ανεβεί και στην πλατφόρμα της ΕΟΜ) και πάρα πολύ συχνά ανακατανομή των μάστερ πόιντς.  Αν αυτό έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν σε κάποιους από τους παίκτες αυτούς που κάνουν χρήση του Ν.79 Γ2    τι κάνουμε σαν διαιτητές? Και γενικά πως ελέγχουμε την αλήθεια της διευκρίνησής τους.??

    Επίσης συχνά βλέπουμε ακραία αποτελέσματα. π.χ 4 πίκες συρκοντρέ συν2  που δίνουν αναμφισβήτητα διαπλανητικά τοπ σε κάποιο άξονα.

    Τι κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε εμείς σαν διαιτητές??

     

    Τι κάνουμε σαν διαιτητές ? Πως ερευνού

    #538

    Φίλε Θανάση καλησπέρα.

    Κατ’ αρχάς θα σε προτρέψω να είσαι λίγο φειδωλός όταν χρησιμοποιείς τη λέξη “αλλοίωση”. Και αυτό για να μη δείχνεις προκατειλημένος όσον αφορά την “πραγματικότητα” της αλλαγής του σκορ.

    Δεν γνωρίζω αν στον όμιλό σου χρησιμοποιείτε bridgemates. Αν όμως τα χρησιμοποιείτε, είναι ευθύνη του ΒΝ στο τραπέζι να καταχωρήσει το σωστό αποτέλεσμα και της ΑΔ να το επικυρώσει. Και στο τέλος του γύρου, εμφανίζονται όλα τα σκορ του γύρου που πραγματοποιήθηκαν στο τραπέζι, άλλη μια ευκαιρία να το επιβεβαιώσουν και οι δύο άξονες.

     

    Ο τρόπος που αναφέρεις αυτές τις περιπτώσεις, παραπέμπει σε “έλα ρε φιλαράκι, πάμε να πούμε του διαιτητή να το γράψει κοντρέ, έτσι κι αλλιώς 35% έκανες, έλα μπας και πάρουμε κάνα χρυσό”. Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ενίοτε, χωρίς να εννοώ τον όμιλό σου, και προσωπικά αν αντιλαμβανόμουν κάτι τέτοιο, θα έπαιρνα όλα τα πειθαρχικά μέτρα τα οποία έχω στο οπλοστάσιό μου. Πάγιοι 4.2.2 περ.3 που παραπέμπει στο 4.4 περ.5.

     

    Όταν έχεις τέτοιες περιπτώσεις αλλαγών εκ των υστέρων, πρέπει να ερευνήσεις πονηρά. Δες τη διανομή, και κάνε ερωτήσεις για την αγορά και για την εκτέλεση. Στον άξονα που ήταν άμυνα, χωρίς την παρουσία των άλλων. Σε ανύποπτο χρόνο, ρώτα τους και για κάποια άλλη διανομή από τον ίδιο γύρο, ιδιαίτερα αν είναι καμία που να κάνει εντύπωση. Έτσι θα έχεις κάπιοιες ενδείξεις για το κατά πόσο η μνήμη τους είναι “ντούρα” ή αν επέλεξαν να θυμούνται μόνο μια κόντρα. Προσοχή: ένδειξη, όχι απόδειξη. Έχω την εντύπωση ότι τα ζευγάρια που θα δεχόταν να κάνουν μια τέτοια παραχώρηση ηθελημένα, θα είναι είτε πολύ αδύνατα, είτε μέτριας προς χαμηλής δυναμικότητας και φιλικά διακείμενα προς τους αντιπάλους τους. Εκτός και αν ο εκτελεστής προσπαθεί να τους πείσει για κάποια ανύπαρκτη κόντρα. Στο κάτω κάτω της γραμμής, πρέπει να σε πείσουν ότι όντως, έτσι είναι. Ο 79Β3 σου δίνει το δικαίωμα ακόμα και διπλής βαθμολογίας, πχ ΒΝ+420/ΑΔ-790. Να μειώσεις δηλαδή το σκορ των ΑΔ χωρίς να επωφεληθεί ο ΒΝ. Καλό θα είναι η επιτροπή αγώνων του Ομίλου σε συνεργασία με το Διαιτητή ή τους Διαιτητές του ομίλου, να φτιάξει ένα κανονισμό που να ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία διόρθωσης καθώς και τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση “ατασθαλίας”, και να τον ανακοινώσει στους παίκτες. Εύχομαι πραγματικά να μην εμφανιστεί περιστατικό ηθελημένης παραχώρησης τέτοιων σκορ.

     

    Για τις ρεκόντρες τώρα, το πράγμα αλλάζει λίγο και έχει να κάνει πολύ με τη γνώση που έχει κάποιος παίκτης για τις βαθμολογίες. Μπορώ να σου πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από δική μου εμπειρία σε τελικό ζευγών 1-5, αρκετάααααα χρονάκια πριν. Ανοίγω 1, απαντάει η συμπαίκτρια 3, ρωτάω 4ΧΑ, απαντάει 5 και πετάγεται ο τύπος δεξιά και τη ρίχνει στις 5. Μάγκας και γνώστης ο σαλονικιός, δεν θα πω το όνομά του, σου λέει “άμα τσιμπήσει και πασάρει, το 5*+1 γράφει λιγότερο από το 6=”. Ε, του την “επέστρεψα την αγάπη” που λέει και ο Τάκης και το έκανα “μπλε” το συμβόλαιο για το διαπλανητικό τοπ. Σε περιπτώσεις ρεκόντρας λοιπόν, δεν μπορείς να παρέμβεις αυτεπαγγέλτως. Μπορείς φυσικά βλέποντας ένα τρελό σκορ να ρωτήσεις τα ζευγάρια αν το καταχώρησαν σωστά, το Χ με το ΧΧ κοντά είναι στα μηχανάκια, και να κάνεις και καμιά ερώτηση για την αγορά λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το επίπεδο των παικτών, το στυλ τους και άλλες παραμέτρους. Προσοχή όμως, όταν προβαίνεις σε τέτοιες ενέργειες, καλό είναι να μην δείχνεις “έλλειψη εμπιστοσύνης” στην ορθότητα του σκορ, αλλά περισσότερο “έκπληξη”, “ενδιαφέρον” να μάθεις το σκεπτικό των ενεργειών και να “επιμορφώσεις” ιδιαίτερα αδύναμους παίκτες.

     

    Θέλει λεπτούς χειρισμούς μια τέτοια περίπτωση, αλλά “βαρύ πέλεκυ” σε περίπτωση που αποδειχτεί τελικά ότι πρόκειται για ηθελημένη χάλκευση. Ο Ν79Α2 που αναφέρεται απ’ έξω απ’ έξω σε κάτι τέτοιο, πιο πολύ προς το “ηθικό” το πάει καθώς για τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναμενόμενο από τις ομοσπονδίες να κάνουν πρόβλεψη στον Πειθαρχικό τους κανονισμό. Εκτός δηλαδή από τις Πειθαρχικές συνέπειες βάσει Παγίων, ο 79Α2 σου δίνει το δικαίωμα να του σβουρίξεις και ένα -Χ% τοπ.

     

    Να σημειώσω εδώ ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και ενέργειες που θα ακολουθούσα εγώ αν είχα τέτοιες υποψίες. Δεν μου έχει τύχει παρόμοιο περιστατικό, ιδιαίτερα με τη συχνότητα που αναφέρεις. Άντε να τύχαινε κανένα -1 σε -2, από τη στιγμή που αρχίσαμε τα bridgemates πάντως, δεν έχει τύχει περιστατικό διόρθωσης. Ο ενδεδειγμένος τρόπος διερεύνησης, μπορεί να διαφέρει ή να υπερέχει σημαντικά έναντι των απόψεών μου και αυτό θα το μάθουμε με κάποια απάντηση από πιο guru διαιτητή.

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.