Γενικά θέματα Λανθασμένη Εξήγηση – Self Protect!

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1643

  Μία διανομή από την Τετάρτη που μας πέρασε!

  Δ/ΑΔ

  K96
  AJ94
  9542
  83
  Q2
  75
  K106
  KQ9542
  10743
  KQ103
  J83
  J7
  AJ85
  862
  AQ7
  A106
  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  Pass Pass Pass 1NT
  X Pass 2 2
  3 3 All Pass

  Έγινε ερώτηση για το Χ πριν ο Β αγοράσει 3 και η Α είπε επί λέξει “ξέρω ότι παίζουμε Capeletti αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνω”. Δεν έγινε καμία διευκρινιστική ερώτηση για το τι ισχύει μετά από πάσο. Αντάμ ο Κ τον οποίο και ο εκτελεστής έκανε duck. Η Δ συνέχισε με τη Q την οποία ο εκτελεστής πήρε με τον Α και έπαιξε το 3ο του σπαθί με την ελπίδα να το κόψει. Μόλις έφαγε την πανωτσάκα, έπεσε 3 και με φώναξε. Δεν ήμουν εγώ Διαιτητής αλλά ο εκτελεστής. Τους είπα ότι θα την δω στο τέλος και να μη μου δώσουν λεπτομέρειες καθώς δεν την είχα παίξει ακόμα.

  Στο τέλος της ημερίδας και αφού βγάλαμε προσωρινά, κοίταξα τη διανομή. Οι ΑΔ είχαν ήδη φύγει παρόλο που είχα πει ότι θα τη δούμε στο τέλος οπότε έπρεπε να κάνω δουλειά με τα λεγόμενα των ΒΝ. Ρώτησα τι παίζουν αν φάνε X στο 1ΧΑ και μου είπαν ότι παίζουν το ΧΧ=transfer για σπαθιά και το πάσο να ΜΗΝ είναι forcing για ΧΧ. Ο Νότος αιτιολόγησε ότι με την εξήγηση που έλαβε, το Χ δείχνει να έχει γενικές αξίες και δεν περιμένει την Α να είναι κοντή στο σπαθί όπως αγόρασε. Το Χ τελικά, αποδείχτηκε ότι ήταν DONT και το κακό είναι ότι η αγορά της Α είναι απόλυτα συνεπής με κάτι τέτοιο (αν το Χ δείχνει γενικές αξίες και όχι μονόχρωμο χέρι, το μακρύτερο χρώμα πρέπει να αγοράσει). Ελλείψει άλλων στοιχείων, επιδίκασα λανθασμένη εξήγηση και ζημία του Ν από αυτήν και άλλαξα το σκορ σε -2.

  Χτες το μεσημέρι, με πήραν τηλέφωνο οι ΑΔ και μου είπαν ότι είδαν την αλλαγή και με ρώτησαν το λόγο. Εξήγησα ότι δόθηκε λανθασμένη εξήγηση. Αντέτειναν ότι η Δ ξέχασε ότι παίζουν capeletti και ότι η Α αγόρασε το “πρώτο της χρώμα” ώστε αν χρειαστεί να διορθώσει ο συμπαίκτης. Επίσης ειπώθηκε και το “δηλαδή αν ξεχάσει ο συμπαίκτης τη σύμβαση, τιμωρείται?”. Απάντησα ότι α) ελλείψει τρανταχτής απόδειξης για το αντίθετο, θεωρείται λανθασμένη εξήγηση και όχι λανθασμένη αγορά, β) το 2 της Α δεν βοηθάει καθόλου τα επιχειρήματά τους και γ) η σωστή εξήγηση θα ήταν “δεν έχουμε συμφωνήσει για το τι ισχύει με το Χ από πασαρισμένο χέρι σε άνοιγμα 1ΧΑ”. Το οποίο γ) φυσικά δεν θα είχε και πολλή σημασία μετά την αγορά 2.

  Είμαι confident για την απόφασή μου. Αυτό για το οποίο έχω απορία είναι το αν οι ΒΝ έκαναν τα απαραίτητα για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Συγκεκριμένα, για το Β έχω την εντύπωση ότι έπρεπε να ρωτήσει αμέσως για το Χ πριν το πάσο του, ιδιαίτερα όταν το πάσο σε αυτή την περίπτωση μεταδίδει “δεν έχω 5φ χρώμα και είναι άγνωστο αν το χέρι μου είναι για να παιχτεί κοντρέ ή αδύνατο”. Σαν έξτρα στοιχείο, κανείς στον ΚΟΑΜ δεν παίζει DONT. Η Δ έπαιζε κάποτε με άλλο συμπαίκτη. Δεν δίνω δόλο στην Α για την εξήγηση και την αγορά, περισσότερο για “2 και ότι κάτσει” το βλέπω, αλλά είναι όλα βαλμένα έτσι ώστε να μην δικαιωθεί ποτέ.

  Γνώμες;

  #1647

  Γιατί το “ξέρω ότι παίζουμε Capeletti αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνω” εξισώνεται με το “Capeletti”; Για μένα, από αυτό που είπε η Ανατολή κρατάω μόνο το “δεν το καταλαβαίνω”, ή πιο απλά “δεν υπάρχει συμφωνία”.

  Το επιχείρημα του εκτελεστή δεν έχει κανένα νόημα σε κανένα σύμπαν, δεδομένου ότι το κοντρ έγινε από πασαρισμένο. Τι δηλαδή περίμενε, ότι η Δύση έχει 10 πόντους σκόρπιους με ομαλή κατανομή;

  Μου είναι εξαιρετικά σαφές ότι η Δύση έχει κάποιο μακρύ χρώμα, ονοματίστε τη σύμβαση όπως θέλετε.

  Score stands.

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.