Πάγιοι Κανονισμοί Διευκρινήσεις για τις ειδοποιήσεις

Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #232

    Σε όχι και τόσο πρόσφατο τριήμερο Ζευγών στον όμιλό μου (ΚΟΑΜ), προέκυψε ένα μικροθεματάκι σχετικά με το φοβερό και τρομερό αλέρτ. Εξαιτίας αυτού του θέματος, ξεσκόνισα λίγο τους Πάγιους και τι προβλέπουν. Αφού χαΐρι δεν έκαμα, αποφάσισα να στείλω ένα mail στην ΚΕΔ, πράγμα που έκανα την 6η Νοεμβρίου 2018. Απάντηση δεν έχω λάβει ακόμα, ούτε γνωρίζω αν κάτι έχει συζητηθεί στο ΔΣ καθώς η δημοσίευση πρακτικών έχει παγώσει στον Σεπτέμβριο. Αντιγράφω από τα απεσταλμένα μου:
    “Κύριοι,
    με το παρόν, θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις σχετκά με τα οριζόμενα στα άρθρα 2.3.5.2, 2.3.5.3 και 2.3.5.4 της τελευταίας έκδοσης των Παγίων κανονισμών της ΕΟΜ. Οι διευκρινήσεις αυτές, αφορούν αποκλειστικά και μόνο αγώνες χωρίς screen, και κυρίως αγώνες 3ης ως 5ης βαθμίδας Σωματείων, χωρίς αυτό να αποκλείει τους αγώνες 2ης Βαθμίδας που διεξάγονται χωρίς screens (πχ Περιφερειακά).
    Συγκεκριμένα:
    Στο άρθρο 2.3.5.2, ως “σύμβαση” ορίζεται οποιαδήποτε δήλωση(=αγορά, πάσο, κοντρ, ρεκοντρ) η οποία μεταβιβάζει κάποια έννοια λόγω ειδικής συμφωνίας ή εμπειρίας. 
    Μέρος αυτού του άρθρου, αντικρούεται στο άρθρο 2.3.5.4 περ.1, το οποίο απαγορεύει τα αλέρτ σε όλα τα κοντρ. Ταυτόχρονα, αφήνεται να εννοηθεί ότι τα συμβατικά πάσο και ρεκόντρ, πρέπει να αλερτάρονται. Αυτό το τελευταίο, δείχνει να λαμβάνει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην περ. 4 του άρθρου 2.3.5.3 όπου αν χρησιμοποιείται κοντρ support, ένα πάσο του ανοίξαντα το οποίο αρνείται τρίφυλλη υποστήριξη, θα πρέπει να αλερτάρεται. Επιπλέον, στην περ. 2 του 2.3.5.4, απαγορεύεται το αλέρτ σε αγορές (και όχι δηλώσεις) άνω του 3ΧΑ με εξαίρεση φυσικά τα συμβατικά ανοίγματα στο επ.4 και άνω. Βάσει όλων των ανωτέρω, παρακαλώ να μου διευκρινήσετε ρητά (και καλό θα είναι αυτή η διευκρίνηση να κοινοποιηθεί σε όλους τους διαιτητές) τα εξής:

    1) Επιβάλλεται ή απαγορεύεται το αλέρτ των κοντρ? Παράδειγμα 1-1-X το οποίο σημαίνει τιμωρία στις κούπες όταν η αναμενόμενη έννοια είναι negative. Πιο τρανό παράδειγμα 1ΧΑ-Χ (D.O.N.T.) 

     

    2) Επιβάλλεται ή απαγορεύεται το αλέρτ των ρεκόντρ? Παράδειγμα: 1-P-1NT[F1]-P
                                                                                                                                 2[Gazilli]-X-XX[8+ πόντοι]
    ή 1ΧΑ-Χ[penalty]-XX[τράνσφερ για μινέρ]

    3) Επιβάλλεται ή απαγορεύεται το αλέρτ των πάσο? Παράδειγμα: 1ΧΑ-Χ[τιμωρία]-P[ ή ή διχρωμία μαζέρ]

    4) Στην περίπτωση που επιβάλλεται το αλέρτ σε οποιοδήποτε ή και σε όλα τα παραπάνω, αυτή η υποχρέωση συνεχίζει να υφίσταται και άνω των 3ΧΑ μιας και η περ. 2 του 2.3.5.4 αναφέρει αγορές και όχι δηλώσεις στο επίπεδο 4?

    5) Στην περίπτωση που απαγορεύεται οποιοδήποτε ή όλα τα παραπάνω, ποιος ο χειρισμός του Διαιτητή στην περίπτωση που κληθεί αν έχει γίνει αλέρτ σε περίπτωση απαγόρευσης?

    Προσωπική μου προσέγγιση στο θέμα, αλλά και σύσταση προς τους αθλητές του Ομίλου μου, είναι να μην αλερτάρω κανένα πάσο/κοντρ/ρεκόντρ εκτός αν αντιμετωπίζω αντιπάλους που θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φανταστούν καν ότι υπάρχει πιθανότητα μία τέτοια δήλωση να είναι συμβατική.Προτείνω επίσης την τροποποίηση των προαναφερθέντων άρθρων ώστε οι όποιες διευκρινήσεις σας να αναφέρονται ρητά. Προτείνω επίσης την προσθήκη περίπτωσης που να αναγράφει ρητά ποιες δηλώσεις θεωρούνται φυσικές. Στο εγχειρίδιο συμβάσεων της ΕΟΜ στην τελευταία επετηρίδα για παράδειγμα, δεν γίνεται καμία αναφορά για ανοίγματα 2// είτε ως Weak 2, είτε ως δυνατά 6φυλλα 19-21 (Demi Fort). Στην Κίτρινη Κάρτα της ΕΟΜ, αναφέρονται ως Weak 2. Ποια από τις 2 περιπτώσεις αλερτάρεται? Τέλος, και εντελώς άσχετο προς τα παραπάνω, προτείνω την αντικατάσταση της λέξης “Διαιτητής” με τη φράση “Διευθυντής Αγώνων” σε ότι έχει να κάνει με την Ομοσπονδία, τα έντυπά της, τις Διοργανώσεις της και τις Διοργανώσεις των Σωματείων της.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
    Τρύφωνας Π. Παπαδόπουλος (ΑΜ 02623)
    Πτυχιούχος Διαιτητής ΕΟΜ”

    Χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στην τελευταία πρόταση περί αλλαγής λεκτικού, θα ήθελα να δω γνώμες σχετικά με τα παραπάνω.

    #234

    Ως παίκτης (και το συστήνω ως δάσκαλος/διαιτητής) η πρακτική που εφαρμόζω είναι να αλερτάρω πάντα, εκτός κι αν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο αντίπαλος κατανοεί πλήρως την έννοια της δήλωσης.

    Νομίζω ότι δε θα βρεθεί διαιτητής να με τιμωρήσει, όταν αλερτάρω, για παράδειγμα, το κοντρ στην αγορά 1 (1) DBL (που δείχνει 4φυλλη κούπα). Οι κανονισμοί που (κακώς) αναγράφονται στους Πάγιους είναι αντιγραφή από παλαιούς κανονισμούς των EBL/WBF.

    Τα θέματα αυτά, όπως και αρκετά άλλα, δεν έχουν καμία θέση κατά τη γνώμη μου στους Π.Κ. γιατί είναι δύσκολη και χρονοβόρος οποιαδήποτε αλλαγή τους. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να αφαιρεθούν από τους Πάγιους Κανονισμούς και να ενταχθούν σε ένα συνολικό εγχειρίδιο, τύπου “General Conditions of Contest”, το οποίο θα βρίσκεται σε σειρά σπουδαιότητας στη δεύτερη θέση, μετά τον ΔΚΑΜ.

    Αντίστοιχη άποψη έχω και για το 2.5 (βαθμοί διάκρισης αθλητών), αλλά δεν έχω καταφέρει να σκεφτώ κάτι “έξυπνο” που να διασφαλίζει την μη – κατά βούληση – αλλαγή του. Στην EBU έχουν έναν αρμόδιο που αποφασίζει τελεσίδικα για τους βαθμούς διάκρισης – όχι ότι τους αλλάζουν τόσο συχνά όσο εμείς. Επίσης στην EBU διατηρούν δύο λίστες (τρέχουσα / ιστορική κατάταξη).

    #235

    Με τον “Κανονισμό Αγώνων” με βρίσκεις σύμφωνο.

     

    Θα σταθώ λίγο στο ότι δεν θα βρεθεί διαιτητής να σε τιμωρήσει για το alert σε κοντρ. Πόσο δεσμευτικό είναι το εν λόγω άρθρο των Παγίων για το Διαιτητή? Είναι δηλαδή “Ευαγγέλιο” ή απλά guideline? Μπορώ να βγάλω έναν κανονισμό alert για τα τουρνουά του ομίλου μου με πολλές διαφορές σε σχέση με το άρθρο των Παγίων?

     

    Τον άλλο μήνα, έχει ΓΣ στη διάρκεια του ΠΠΟ. Μήπως να κατεβάσουμε μια πρόταση να το λήξουμε αυτό το θέμα οριστικά? Όπως είναι γραμμένοι οι Πάγιοι, συμπεραίνω ότι απαγορεύεται να αλερτάρω τα κοντρ αλλά επιβάλλεται να αλερτάρω συμβατικά πάσο και ρεκόντρ και μάλιστα ακόμα και πάνω από το 3ΧΑ. Και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Και το πιο τρανό παράδειγμα, είναι το support: σύμφωνα με τους Παγίους και το λεκτικό τους, το κοντρ support δεν πρέπει να αλερταριστεί ενώ το ρεκόντρ support πρέπει. Γιατί?

    #236

    Η “τιμωρία” από τον Διαιτητή ξεκινά από τη σύσταση και καταλήγει στην αποβολή από τον αγώνα. Έχει αρκετές διαβαθμίσεις. Έχω την εντύπωση ότι αν “τοπικά” θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό κανονισμό για τα alert, κανείς δε μπορεί να σας εμποδίσει. Στο κάτω-κάτω οι κανονισμοί αυτοί υπάρχουν για να προστατεύονται οι παίκτες – και φυσικά μη εσκεμμένη “παραβίασή” τους δεν αποτελεί έγκλημα.

    Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για τη Γ.Σ. είμαι εξαιρετικά κατά της προχειρότητας. Αν βρούμε και άλλους υποστηρικτές, μπορούμε να μελετήσουμε το τι χρειάζεται να γίνει και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη Γ.Σ. του Οκτωβρίου – στο μεταξύ θα έχουμε και τη δυνατότητα να πείσουμε αυτούς που ψηφίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είναι προς συμφέρον του μπριτζ.

    #237

    Τάκη, στον όμιλο που ανήκω , σχεδόν όλοι οι παίκτες  έρχονται να διασκεδάσουν με την χαρά που προσφέρει το Μπριτζ. Οι πιο πολλοί παίκτες ξέρουν λίγες συμβάσεις, ως εκ τούτου συμφωνώ με το αλέρτ  αρκεί ο αλερτάρων να μην απαντήσει τι σημαίνει αν δεν τον ρωτήσει αντίπαλος.

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ (Σωκράτης ) ,η Ε.Ο.Μ. να δημιουργήσει  το εγχειρίδιο που αναφέρεις, μαζί με τον επίσημο σχολιασμό των νόμων ΔΚΑΜ.

    Το εγχειρίδιο θα βοηθήσει ειδικότερα τους μη επαγγελματίες διαιτητές για το καλό του αθλήματος.  Τα εγχειρίδια  που υπάρχουν στο site  με τον παλιό ΔΚΑΜ, καλό είναι να διορθωθούν κάποια στιγμή από τους συγγραφείς , εμένα δεν μου πέφτει λόγος πως θα γίνει,είναι δουλειά της Ε.Ο.Μ. Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει και αν καεί.

Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.