Γενικά θέματα Break in tempo – Γκάλοπ

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1497

  -/Ν

  K10653
  2
  A5
  Q9843
  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  Pass
  1 2* X 2
  Pass Pass 3 Pass
  Pass ?

  Το 2 εξηγήθηκε ως “διχρωμία, τα ακραία (/)”. Τι λες;

   

  Αυτή ήταν και η ερώτησή μου στο γκάλοπ που έκανα, όταν κλήθηκα να αποφασίσω στον 1ο γύρο του χτεσινού ταυτοχρόνου, όταν ο Βορράς είπε Χ με αυτό το χέρι, μετά τη σκέψη του Νότου, πριν περάσει πάσο στις 3, με αποτέλεσμα 3*Ε-3. Ολόκληρη η διανομή:

  K10653
  2
  A5
  K9843
  A7
  Q95
  Q1043
  KJ102
  984
  AJ108
  K8
  A765
  QJ2
  K7643
  J9762
  -

  Εντάξει, δεν είναι και κανένα σούπερ πρόβλημα διαιτησίας, αλλά να λέμε και καμιά κουβέντα!

  Για ξεκίνημα, έριξα μια ματιά στη διανομή (δεν έπαιζα, ευτυχώς) ώστε να διαπιστώσω αν έχει όντως merit το παράπονο της Ανατολής. Ο Νότος, έμπειρος και καλός παίκτης, γενικά σκέφτεται αρκετά, σε σημείο να τον τρολάρει ο μισός όμιλος. Παραδέχτηκε ότι σκέφτηκε παραπάνω από το κανονικό πριν περάσει πάσο στις 3 οπότε δεν είχαμε θέμα διαφωνίας. Φυσικά βλέποντας τα χέρια, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει merit χωρίς καμία αμφιβολία. Ο Νότος έχει δείξει μια χαρά το χέρι του με τις 2 και το “κάτι έξτρα” νομίζω πως μεταδίδεται μια χαρά με τη σκέψη.

  Έκανα λοιπόν το γκάλοπ μου, 5 παίκτες στο επίπεδο ή παραπάνω του Β. 3 απάντησαν “3” και 2 απάντησαν “πάσο”. Σε επόμενη ερώτηση αν σκέφτηκαν καθόλου το Χ, 5 στα 5 κατηγορηματικά “όχι” με τους 2 να συμπληρώνουν “το χέρι μου το έχω δείξει, αν θέλει μπορεί να τη ρίξει ο συμπαίκτης”.

  Ο Νότος δέχτηκε την μετατροπή του αποτελέσματος σε 3-3 χωρίς το Χ αδιαμαρτύρητα, ο Β ζήτησε εξηγήσεις (ξεκινώντας μάλιστα επιθετικά “μας μηδένισες τη διανομή;”), τις οποίες έλαβε αναλυτικά.

   

  Τώρα θα μου πείτε “αφού είναι τόσο straightforward όπως λες, γιατί μας τα γράφεις όλα αυτά και μας τρως το χρόνο;”. Έχω έναν ενδοιασμό: μήπως πρέπει να υποχρεώσω τον Ν να φύγει από τις 3* και να πάει στις 3-1, που double dummy πέφτουν 2 αλλά δεν βρίσκεται εύκολα αυτή η άμυνα; θεωρώ πως όχι, καθώς από την πλευρά του, μια χαρά θέλει να παίξει άμυνα στις 3. Η αφαίρεση του Χ στην ουσία μετατρέπει το σκορ από τοπ σε δεύτερο σκορ, 10 στα 12 matchpoints. Σκέφτεται κανείς την επιλογή σταθμισμένου σκορ 60% 3Ν-1 και 40% 3Α-3;

  #1498

  Ούτε που μου περνά η σκέψη να βάλω σταθμισμένη βαθμολογία. Γιατί να το κάνω αυτό και βάσει ποιου Νόμου;

  Επίσης, απορώ με αυτούς που αγοράζουν 3, πραγματικά. Στις πιθανές κατηγοριοποιήσεις (αδύναμο – μεσαίο – δυνατό) του χεριού μου είμαι στη χαμηλότερη κλίμακα, όπου και εκεί (παρά το ότι είμαι στο άνω όριο) έχω κακό χέρι χωρίς spot και με “άχρηστο” Α. Συνεπώς, έχω δείξει εξαιρετικά το χέρι μου, κάτι που κάνει αυτόματα “καπετάνιο” της αγοράς τον Νότο. Είπε 2, είπε και πάσο. Αυτός έχει την τελευταία κουβέντα.

  Edit:

  Να συμπληρώσω ότι το κοντρ του Βορρά (που αφαιρέθηκε) υπάρχει μόνο σε βιβλία του Arthur Clark. Τι, δηλαδή, το πάσο στις 3 του Νότου μπορεί να ήταν trap? Ήμαρτον.

  Edit 2:

  Προφανώς όλα τα παραπάνω ισχύουν για κατηγορία 10+.

  #1501

  Το μόνο που ήθελα να διευκρινήσω, είναι αυτό. Το ότι δηλαδή ο Β δεν είναι υποχρεωμένος να μιλήσει (εκτός αν το πάσο του Ν είναι forcing, πράγμα το οποίο είπαμε είναι επιστημονική φαντασία) και το ότι η μόνη λογική εναλλακτική που εξετάζουμε, είναι το πάσο. Με κάλυψες πλήρως.

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.