Γενικά θέματα Break in Tempo – Άμυνα

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1346

  Στο τέλος αγώνα ζευγών, ο διαιτητής μου ζήτησε τη γνώμη μου πάνω στην εξής διανομή:

  Όλοι στην 1η/Dealer: Δύση

  KJ42
  Q42
  Q86
  K102
  AQ85
  76
  K543
  Q97
  6
  KJ853
  1092
  AJ85
  10973
  A109
  AJ7
  643
  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  1 X 1 1
  P P 2 P
  2NT All Pass

  Δεν κερδίζει και κανένα βραβείο η αγορά, ούτε και η εκτέλεση και η άμυνα όπως θα δείτε παρακάτω. Η εκτέλεση, πάει ως εξής (ΒΑΝΔ):

  1. 2-6-9Q
  2. KA-6-Q
  3. 6-2A-3
  4. 4-3-7A
  5. 2-5-49
  6. 10J-3-7
  7. J8-3-6
  8. 8-9-7K

  Σε αυτό το σημείο, ο εκτελεστής με 7 λεβέ στο χέρι (Δ) παίζει το 7 και ο Β πέφτει σε βαθιά περισυλλογή με τα φύλλα να έχουν ως εξής:

  K
  Q42
  Q
  -
  85
  7
  54
  -
  -
  KJ85
  10
  -
  10
  A109
  J
  -

  βάζει τελικά λιμό, ο εκτελεστής το Κ, ο Α από το Ν και όλες οι λεβέ στην άμυνα.

  Ο διαιτητής ήταν μορ στη συγκεκριμένη διανομή και στο τέλος του αγώνα ζήτησε τη γνώμη μου για το κατά πόσο η σκέψη α) έχει λόγο να γίνει [ο Β προέβαλλε ως αιτίαση ότι σκεφτόταν αν πρέπει να βάλει τη Q] και β) αν αυτή η σκέψη στα μάτια του εκτελεστή τοποθετεί καταφανέστατα τον Α. Σημειώνω εδώ πως δεν υπήρξε επίσημη κλήση και ότι δεν θα υπήρχε καμία αλλαγή αποτελέσματος. Η απάντησή μου ήταν ότι βάσει αγοράς και πόντων που έχουν φανεί στο τραπέζι, ο Β πρέπει να βάλει Α109 στο συμπαίκτη του και χωρίς δεύτερη κουβέντα να παίξει λιμό μήπως και ο εκτελεστής δεν μαντέψει. Επίσης, με το Χ του Β και έχοντας δει 6π+3 το Κ που μάλλον έχει για την αγορά του, το να έχει τον Α ή τη Q είναι στην ουσία 50-50 και άρα δεν επηρεάζεται η μαντεψιά. Φυσικά δεν θα έπαιζε κανένα απολύτως ρόλο, αν ο Β δεν είχε διώξει μία πίκα και είχε πετάξει λιμή κούπα στο τελευταίο σπαθί, αλλά δεν μας νοιάζει αυτό. Κατέληξα στο ότι α) η σκέψη δεν υποδηλώνει τον Α [σχολιάζοντας μάλιστα ότι αν έπαιζε αμέσως μικρό πάλι δεν θα αρνιόταν κατοχή του], β) ότι ο εκτελεστής λαμβάνει υπόψιν τη σκέψη του αντιπάλου με δικό του ρίσκο, Ν73Δ1 και γ) δεν συντρέχουν λόγοι εφαρμογής των Ν73Δ2 και Ν73Ε2.

   

  Και εκεί έλαβα τη μαγική ερώτηση: “Και πως ξέρουμε αν το έκανε ή όχι εν γνώσει του για να παραπλανήσει”?

  Ακόμα προσπαθώ να σκεφτώ καλή απάντηση. Υποσχέθηκα να ανεβάσω την υπόθεση εδώ ώστε να πάρω έξτρα γνώμες με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτητή.

  Πως θα χειριζόσασταν όλη αυτή τη μανούρα αν η κλήση ήταν επίσημη και έπρεπε είτε να αφήσετε το σκορ να στέκει είτε να επιδικάσετε επανορθωτική?

  #1347

  Καλησπέρα Τρύφωνα,

  το θέμα είναι ότι ο Β δεν έχει να σκεφτεί τίποτα, υπάρχει περίπτωση με τον J κάτω να βάλει την Q;

  άρα γιατί αργεί γιατί ξέρει ότι έχει κάνει x με 11 και αργεί για να τον παίξει ο εκτελεστής για τον Α

  Τα πράγματα στο μυαλό μου είναι εύκολα σε αυτές τις περιπτώσεις weighted 60% να βάλει τον J 40% να βάλει το Κ και διαδικαστική στον Β να μάθει να μην σκέφτεται όταν δεν έχει να σκεφτεί.

  Αυτά απο μένα

  #1348

  α. (εκτός θέματος)

  Τα φύλλα γράφονται ανάποδα απ’ ότι προφέρονται, για να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στην αγορά “τρεις κούπες” (3) και το φύλλο “τρία κούπα” (3). Επίσης είναι πιο εύκολο για τον θεατή αν ξεκινάς τη λεβέ από αυτόν που την κέρδισε. Συνεπώς οι πρώτες δύο λεβέ θα ήταν μάλλον καλύτερο αν είχαν γραφτεί ως εξής:

  1. 2 – 6 – 9 – Q
  2. Q – K – A – 6

  κοκ

  β. Συμφωνώ με τη Ναταλία. Ίσως θα έδινα ελαφρώς διαφορετικά ποσοστά, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Β κόντραρε με τουλάχιστον 2 καρά (αυτά έχει δει ο εκτελεστής) και συνεπώς η κόντρα δικαιολογείται από ένα καλό άνοιγμα (άρα με τον A) και όχι από ένα φτωχό 11άρι, αλλά αυτό είναι πραγματικά άνευ ουσίας.

  γ. Ο Ν73Ε2 μας οδηγεί σε εύκολη απάντηση προς τον συνάδελφό σου:

  “Αν ο Διαιτητής διαπιστώσει ότι ένας αθώος παίκτης κατέληξε σε λανθασμένο συμπέρασμα, εξαιτίας ερώτησης, σχόλιου, τρόπου, ρυθμού ή οτιδήποτε παρόμοιο, ενός αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει ευαπόδεικτο μπριτζιστικό λόγο για την ενέργειά του, και ο οποίος θα μπορούσε να γνωρίζει, τη στιγμή της ενέργειάς του, ότι αυτή θα μπορούσε να αποβεί προς όφελός του, ο Διαιτητής θα επιδικάσει επανορθωτική βαθμολογία.”

  Ο εκτελεστής (α) κατέληξε σε λανθασμένο συμπέρασμα (β) εξαιτίας του ρυθμού του Βορρά, ο οποίος (γ) δεν έχει ευαπόδεικτο μπριτζιστικό λόγο και (δ) θα μπορούσε να γνωρίζει το τι θα συμβεί. Δε χρειάζεται να ξέρουμε ή να αποδείξουμε ότι το έκανε επίτηδες, αρκεί η κλάση του παίκτη (μη αρχάριος) για να αποδειχθεί από μόνο του ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τι θα συμβεί.

   

  #1350

  Ευχαριστώ παιδιά, από ότι φαίνεται δεν έκρινα καλά. Ουδείς άσφαλτος (που λέει και η Άντζελα Δημητρίου)!

  Τάκη, όσον αφορά τον τρόπο αναγραφής λεβέ (όχι όσον αφορά τα σύμβολα), έχω την εντύπωση ότι κατά αυτό τον τρόπο είχα δει γραμμένες κάτι παλιές εφέσεις της EBL. Θα το τσεκάρω.

  Επιπλέον, κάποια στιγμή θα μας φτιάξεις και τα weighted στο Perfect Score ε?

  #1351

  Τάκη, όσον αφορά τον τρόπο αναγραφής λεβέ (όχι όσον αφορά τα σύμβολα), έχω την εντύπωση ότι κατά αυτό τον τρόπο είχα δει γραμμένες κάτι παλιές εφέσεις της EBL. Θα το τσεκάρω.

  Δεν έχω ιδέα… Εγώ έγραψα τι θα με βόλευε, ως αναγνώστης.

  Επιπλέον, κάποια στιγμή θα μας φτιάξεις και τα weighted στο Perfect Score ε?

  Είναι στο άμεσο TODO

  #1352

  Καλησπέρα και από μένα.

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους προλαλήσαντες, Τρύφωνα. Βάλε τα φύλλα που λείπουν όπως θέλεις και βρες μου μία περίπτωση που το παίξιμο της ντάμας θα κέρδιζε. Εγώ δε βρήκα. Αν λοιπόν ο παίκτης δεν είναι περσινός μαθητής η σκέψη του δεν έχει μπριτζιστική λογική.

  Εγώ θα έδινα διπλή βαθμολογία: ότι παίρνει το παίξιμο του βαλέ για τον υπαίτιο και 50% βαλέ – 50% ρήγα για τον αναίτιο. Το ίδιο έκανα πρόσφατα σε πολύ λιγότερο οφθαλμοφανή περίπτωση:

  Ο εκτελεστής παίζει το 6 από 10-8-6 στο μορ (κρατώντας στο χέρι του Κ-J-7-x) και ο αμυνόμενος (με Q-9-5) σκέφτεται για περισσότερο από το φυσιολογικό πριν βάλει το 5. Η δικαιολογία του όταν ρωτήθηκε ήταν: δε σκεφτόμουν αν έπρεπε να βάλω τη ντάμα αλλά αν έπρεπε να σκεπάσω το 6!

  #1353

  Άμα το λέει και δέυτερος Ευρωπαίος, ποιος τη χάρη μου!!!

   

  Πιο μετά, θα σας ανεβάσω σε άλλο θέμα μια ωραία περίπτωση έλλειψης alert, έτσι για να πάει καλά η Δευτέρα.

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.