Γενικά θέματα Α.Π. – Μήπως διαβάζω πολλά αστυνομικά γιατρέ μου;

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1225

  Καλημέρα.

  Μια διανομή από το ταυτόχρονο της Τετάρτης.

  Dealer: W

  Vul: N/S

   

  Ως Ανατολή κρατάτε

  K 7 6 5
  J 10
  A 4 2
  A 10 9 4

  και  η αγορά πηγαίνει:

  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  1 pass 1 2
  pass pass ?

   

  1. Τι αγοράζετε;
  2. Έχετε κάποιο μπριτζιστικό λόγο να παραβιάσετε το τέμπο (περισσότερο από 1 λεπτό) πριν την αγορά σας;

   

  Ξεχάστε λίγο αυτό και πάμε από την άλλη μεριά του τραπεζιού.

  Ως Δύση κρατάτε

  A 2
  K 8 6 5
  Q 9 8 7
  K 7 5

  και η αγορά πηγαίνει:

  Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
  1 pass 1 2
  pass pass dbl pass
  ?
  1. Τι αγοράζετε;
  2. Τι πληροφορία σας μεταφέρει ενδεχόμενη (σημαντική) παύση του συμπαίκτη πριν το Dbl; Αλλάζει κάτι στην αγορά σας;

   

  Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκα στο τραπέζι και μου επιστήθηκε η προσοχή στην καθυστέρηση, αλλά στη συνέχεια δε με ξαναφώναξαν. Απλά, ψάχνοντας το λίγο περισσότερο (ως διαστροφή) μου προέκυψαν κάποια ερωτήματα.

   

  Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου προσεχώς …

  #1226

  Στο πρώτο ερώτημα, που μας έβαλες να ξεχάσουμε, θα δηλώσω κοντρ, μιας και αυτό αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά (ακόμη και πιθανό trap pass από τον συμπαίκτη).

  Στο δεύτερο ερώτημα, το κοντρ από το συμπαίκτη ξανανοίγει την αγορά. Με το (φτωχό) χέρι της Δύσης θα αγοράσω 2ΧΑ.

  Τι πληροφορίες μπορεί να μεταφέρθηκαν από την παύση του συμπαίκτη; Μάλλον δεν έχει το τυπικό χέρι για κοντρ (αυτό που στην πραγματικότητα έχει), πιθανότατα έχει ένα χέρι οριακά κατάλληλο για να ξανανοίξει την αγορά – μάλλον χέρι με αρκετές κούπες και ξέρει ότι το κοντρ από τη μεριά του είναι reopening και όχι τιμωρίας.

  #1227

  Συμφωνώ με τον Τάκη, στο πρώτο ερώτημα λεω πάντα dbl και χωρίς να με προβληματίσει καθόλου το χέρι είναι “του βιβλίου”. Στο δεύτερο ερώτημα επίσης συμφωνώ θα αγόραζα 2ΧΑ με το χέρι της Δ.

  Η παύση δείχνει πάντα και άλλη πιθανή αγορά, αν είναι μονόδρομος δεν σκέφτομαι …. σωστά;

  Πιθανά χέρια είναι αυτά λοιπόν που δεν έχουν καθαρό κοντρ reopening, σε αυτά που είπε ο Τάκης να προσθέσω ένα αδύναμο χέρι με 5 φυλλη πίκα ή  ένα χέρι με 5 – 5 που ζυγίζει και το 3 σαν απάντηση

  #1229

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Επανέρχομαι με μια επισήμανση και δυο ερωτήσεις.

  Απ’ ότι καταλαβαίνω, συμφωνούμε ότι το break in tempo της Ανατολής δε δικαιολογείται με βάση το χέρι που κρατάει, άρα σίγουρα είναι παραπλανητικό και για τη Δύση.

  1. Δε σκέφτεστε καθόλου το ενδεχόμενο να αφήσετε το κοντρ με το χέρι της Δύσης;
  2. Η σκέψη πριν από το κοντρ της Ανατολής κάνει το πάσο της Δύσης λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικό;
  #1231

  Καλησπέρα σας!

  Στο πρώτο ερώτημα, απαντάω κι εγώ dbl με κλειστά τα μάτια και με τα δύο χέρια στο καρτελάκι και μάλιστα πριν προλάβει το πάσσο του Β να ακουμπήσει στο τραπέζι.

  Στο δεύτερο ερώτημα, απαντάω με ερώτηση: “γιατί πάσσαρα ως Δ τις 2 και δεν είπα 2ΧΑ απευθείας?”. Δείχνει το dbl της Α έξτρα φύλλο, ή είναι υποχρεωτικό καθώς ενδέχεται να υπάρχει περίπτωση trap? Αν είναι υποχρεωτικό, τότε σαφώς το break in tempo μεταδίδει αθέμιτη πληροφορία. Αν δεν είναι υποχρεωτικό, τότε το dbl δείχνει έξτρα φύλλο οπότε το πάσσο στις 2* είναι λογικότατο, ασχέτως tempo. Ταυτόχρονα, το άμεσο 2ΧΑ από τη Δ αντί για πάσο, τι χέρι δείχνει? Ας τα δούμε ένα ένα (ακολουθεί σεντόνι!)

   

  1η Περίπτωση: Το dbl ΕΙΝΑΙ υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η Δ είτε πάσσαρε για trap έχοντας υπόψιν ότι απέναντι μπορεί να βρει 5π και πέντε πίκες (άρα η Α έχει το στόλο, που δεν ισχύει εδώ, και πασάρει χαρωπά το dbl) είτε το 2ΧΑ θα έδειχνε κάτι άλλο από το χέρι που έχει. Τι όμως? 18-19? Πάλι trap θα έκανε και θα πάσσαρε το Χ. Ημιομαλό 15ρι τύπου 5422 (2-4-5-2)? Πάλι trap θα έκανε και θα πάσσαρε. Μένει μόνο το 13-14 και μάλλον χωρίς 4φ κούπα, 2-3-5-3 πχ.

  2η Περίπτωση: Το dbl ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό που σημαίνει ότι η Α έχει έξτρα φύλλο οπότε η Δ με το χέρι της πασάρει. Σε μία τέτοια περίπτωση, το άμεσο 2ΧΑ από τη Δ αντί για πάσσο, θα έδειχνε κάποιο χέρι που δεν ενδιαφέρεται να εισπράξει 500ρικο και αν η Α έχει έξτρα φύλλο (πόντους και μισό κράτημα κούπα) το 3ΧΑ είναι το καλύτερο συμβόλαιο. Οπότε το πάσσο μετά τις 2 δείχνει είτε καλή με προοπτικές 2* αν πει Χ η Α, είτε χέρι χωρίς κράτημα (οπότε θα αγοράσει μετά 2 δείχνοντας ακριβώς 2φ και ψάχνοντας κάποιο μινέρ αν δεν βρει 5φ απέναντι).

  Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η μόνη περίπτωση να πασσάρει η Δ στην κόντρα, είναι να γνωρίζει το έξτρα φύλλο του συμπαίκτη. Δηλαδή το Χ να ΜΗΝ είναι υποχρεωτικό και να δείχνει ακριβώς αυτό.

  Πολύ ωραία διανομή αν παίζεις 1ΧΑ 10-12 1η εναντίον 2ης! Η 3ΧΑ θα παίξεις ή, αν πεταχτεί ο Ν μετά το Stayman, 2*-3 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με το τέμπο!

  #1234

  Καλημέρα.

  Συμφωνούμε επομένως όλοι ότι με το χέρι της Ανατολής κοντράρουμε, άλλος αμέσως κι άλλος ακόμα πιο γρήγορα!

  Εδώ λοιπόν ξεκινάει ο προβληματισμός μου, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της Ανατολής (να επισημάνω, Τρύφωνα, ότι το κοντρ δείχνει σίγουρα κάτι παραπάνω, δεν είναι δηλαδή, όπως το θέτεις, υποχρεωτικό): αφού έχει τυπικό χέρι για κοντρ γιατί δεν το κάνει αμέσως;

  Τι θα καταλάβει η Δύση; Μάλλον κάτι απ’ αυτά που ανέφεραν ο Τάκης και η Ναταλία, δηλαδή ένα χέρι διαφορετικό – και σίγουρα πιο αδύνατο – απ’ αυτό που κρατάει στην πραγματικότητα η Ανατολή.

  Απευθυνόμενος σε παίκτες των οποίων τις μπριτζιστικές ικανότητες εκτιμώ (συμπεριλαμβανομένων και υμών), κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το 2ΧΑ μετά το άμεσο κοντρ υπερέχει ελαφρώς του πάσο, άρα σίγουρα το πάσο αποτελεί λογική εναλλακτική (ειδικά στα ζεύγη και στην 1η εναντίον 2ης).

  Αν υποθέσουμε ότι η σκέψη πριν το κοντρ δείχνει αυτό που λέμε, τότε σίγουρα το πάσο συγκεντρώνει αισθητά λιγότερες πιθανότητες από το 2ΧΑ, άρα ένας παίκτης που σκαμπάζει από νόμους και παίζει τίμια θα πασάρει (16Β1α).

  Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι η εξής:

  Πώς θα μπορούσε η Ανατολή να «εκμαιεύσει» το πάσο της Δύσης; Μήπως ήταν τελικά αυτή η επιδίωξη της με την παραβίαση του τέμπο;

  #1235

  Τελικά μάλλον όντως διαβάζεις πολλά αστυνομικά! Θεωρώ πως η Α δεν έχει κανένα λόγο να προσπαθήσει να εκμαιεύσει ένα πάσο το οποίο αναλόγως το χέρι του Ν μπορεί να αποφέρει μόνο 200 και με την ψυχή στο στόμα. Και από τη στιγμή που το Χ δείχνει κατά 90+% αυτό ακριβώς το χέρι, δεν μπορώ να δω αθέμιτη πληροφόρηση. Τώρα, αν η Α είναι τσακαλάκι και μας θυμίζει τις διατάξεις του “θα μπορούσε να γνωρίζει”, τι να πω? Πιστεύω ότι από τη στιγμή που Δ γνωρίζει κατά 90% τι κρατάει η Α, το πάσο στο Χ είναι αυτόματο.

  #1256

  Γιατί το κοντρ από την Δύση να μην είναι support; Άρα το πάσο της απλά δεν έχω τρίφυλλο πίκα;

  Επίσης η σκέψη της Α, δεν θα μπορούσε κάλλιστα να οφείλεται στην εναλλακτική αγορά της να κάνει cue bid 3, για να παίξει 3ΧΑ;

  Άσχετα αν εμείς βαθμολογούμε με 10 το κοντρ, και λιγότερο αυτήν, ή κάποια άλλη αγορά της Α.

  Οπότε…

  #1258

  Μίλτο, προφανώς και οι 3 είναι μια αγορά που μπαίνει στο ζύγι, αλλά πόσα χέρια μπορούμε να βρούμε που βγάζουν 3ΧΑ και δεν θα εισπράξουν το πεντακοσάρι (ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε 1η εναντίον 2ης) στις 2*; Και πόση ώρα θεωρείς εύλογο διάστημα για να επιλέξεις μεταξύ του 3 και του Χ;

  Και το ερώτημα παραμένει: Αν (ως τίμια Δ) έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στο 2ΧΑ και το πάσο όταν το κοντρ έρθει στην ώρα του, τι πρέπει να κάνεις αν το κοντρ έρθει μετά από 2 λεπτά σκέψης;

  Παρεμπιπτόντως, όντως το πάσο της Δύσης μετά τις 2 υποδηλώνει έλλειψη τρίφυλλης πίκας.

  #1261

  Συνεπώς αν τελικά σε φωνάζανε, τι απόφαση θα έπαιρνες αν η Δύση έλεγε πάσο και ο ΒΝ διεκδικούσε αποζημίωση;

  Προφανώς υπάρχει ΛΕ το 2ΧΑ όπως ειπώθηκε στο topic από όλους, και φαίνεται.. πως το αργοπορημένο κοντρ συνδέεται με άλλες επιλογές πλην του 2ΧΑ…

  Επανορθώνεις και σε τι;

  Υ.Γ Αλήθεια τι σκορ φέρανε τελικά;

  Υ.Γ 2 Συμφωνώ με τον Τρύφωνα πως με το χέρι της Ανατολής δεν παίζει… καθόλου ο 72Γ!

  #1265

  Τα δεδομένα είναι τα εξής:

  1. Υπάρχει παράβαση.
  2. Χωρίς την παράβαση η Δ έχει να επιλέξει ανάμεσα στο 2ΧΑ (επικρατέστερο) και το Πάσο (λογική εναλλακτική).
  3. Η παράβαση μάλλον αποτρέπει παρά ενθαρρύνει το Πάσο.

  Συμπέρασμα:  Ένας – έντιμος και με γνώση των νόμων – παίκτης ίσως επιλέξει τη λιγότερο πιθανή αγορά (Πάσο) ώστε να μην «κατηγορηθεί» ότι απέκτησε πλεονέκτημα από την ανωμαλία.

  Άραγε τι θα αποφασίζαμε αν μας καλούσαν οι ΒΝ μετά από ένα αποτέλεσμα 2ΧΑ-1, αν έβγαιναν οι 2*; Δε θα τους δικαιώναμε;

  Και κάτι ακόμα. Γιατί δε μπορεί να έχει εδώ εφαρμογή ο 72Γ; Δε θα μπορούσε π.χ. η Α – έχοντας ακούσει ένα ζευγάρι να πλακώνεται στο διάλειμμα γι αυτή τη διανομή – να γνωρίζει ότι «το πάσο τρώει το λουκούμι» και να «υποχρεώσει» με αυτή την ασυνήθιστη παύση για σκέψη το συμπαίκτη του να πασάρει; Αν είμαστε κι εμείς αυτήκοοι μάρτυρες του καυγά; Τι λέτε, δεν παίζει τότε ο 72Γ; (Το τερμάτισα ο κιαρατάς…)

  Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι όλο το σενάριο είναι αποκύημα της νοσηρής μου φαντασίας και ουδεμία σχέση έχει με τα πραγματικά γεγονότα. Για την ιστορία, το αποτέλεσμα ήταν 2*-3 και χαρωπό 800άρι για την ΑΔ, χωρίς άλλες φιοριτούρες, καθώς οι ΒΝ αναγνώρισαν ότι το πάσο δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα της σκέψης.

  #1266

  Ο έντιμος και με γνώση νόμων, για να μην κατηγορηθεί, “οφείλει” να αγοράσει τα φύλλα του σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι να πασάρει αν πιστεύει ότι το 2ΧΑ υπερέχει σαν αγορά. Αν και το πάσο νομίζω στα ζεύγη ότι υπερέχει στην προκειμένη περίπτωση, αλλά αυτό θα το δείξει το γκάλοπ.

  Το θέμα είναι η σημασία του κοντρ. Και η πλειονότητα τουλάχιστον το παίζει ομιλίας, που σημαίνει κοντή κούπα και θέλει να συνεχιστεί η αγορά. Μπορεί λοιπόν να έχει 9 πόντους, μπορεί να έχει 15 πόντους(!), μπορεί να έχει και 11-12 πόντους με πιο ακατάλληλο χέρι, 2φ ή 3φ κούπα, που όμως δεν έχει να αγοράσει ΧΑ.

  Για τον 72γ λοιπόν, πιστεύω πως ακόμα και στο “σατανικό”σενάριο που περιγράφεις, ότι δλδ η Α είχε ακούσει όλα αυτά από ένα διπλανό τραπέζι, δεν νομίζω ότι καθυστερώντας επίτηδες να κοντράρει “αναγκάζει” το συμπαίκτη να μείνει. Δλδ χωρίς σκέψη, προσωπικά, θα έμενα πιο εύκολα για το magic 200 hundred με το χέρι της Δ, ενώ με τη σκέψη θα με ζώνανε τα φίδια. Άρα μια ανέντιμη Α, που έχει ακούσει όλα αυτά, και θέλει να το εκκμεταλλευτεί, μάλλον πρέπει να κοντράρει αμέσως!

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.