Γενικά θέματα ΝΟΜΟΣ 12 (σε συνδυασμό με 86Β, 78Δ,86Β3 Απάντηση στο: ΝΟΜΟΣ 12 (σε συνδυασμό με 86Β, 78Δ,86Β3

#530

Κατ’αρχάς ευχαριστώ και τους 2 πολύ πιό έμπειρους διαιτητές από εμένα (Μίλτο και Τρύφωνα) που ασχολήθηκαν με το ερώτημά μου

Είναι κατανοητός και απόλυτα λογική η αποδέσμευση από το 60-40  ή το +- 3 ΙΜΠ  σε περιπτώσεις επανόρθωσης του σκορ

Είναι λογικό αν λόγω ευθύνης του ενός άξονα ο αναίτιος άξονας χάσει ένα σλεμ που έχουν βγάλει όλοι οι άλλοι, να τους το δίνει ο διαιτητής έστω και αν λόγω διαφοράς δυναμικότητας δεν θα ήταν πιθανό να το βγάλουν.

Ομοίως και για μιά μανς και για ένα καλό παρτ σκορ (ασχετα αν ο άλλος άξονας είχε κάτι καλύτερο)

Ειναι απόλυτα δίκαιο για τον αναίτιο άξονα και στγχρόνως είναι δίκαιο και για τους αντίστοιχους άξονες της αίθουσας, του ταυτόχρονου ή και του παγκόσμιου,  Πραγματικά σύμφωνα με Ν12. Γ1β  όταν ο Διαιτητής επιδικάζει επανορθωτική βαθμολογία οφείλει να προσπαθεί να ανακτήσει, όσο το δυνατόν ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ το πιθανό αποτέλεσμα μιάς διανομής, αν δεν είχε συμβεί η ανωμαλία. Βλέπε και συνέχεια 1γ και 1δ που αν δεν υπάρχει δυνατότητα προφανούς σταθμισμένης επανορθωτικής βαθμολογίας ο διαιτητής μπορεί να επιδικάσει μια τεχνητή επανορθωτική βαθμολογία σύμφωνα με Γ2 (το 60-40 και το +=3 ΙΜΠ).

Με βάση αυτές τις παραδοχές και τον τρόπο σκέψης που νομίζω ότι είναι αποδεκτός από όλους μας, ας ξαναγυρίσουμε στο αρχικό μου παράδειγμα.

Εγώ σαν διαιτητής ,

  1. Αν θεωρούσα ότι έχει διοχετευθεί αρκετή αθέμιτη πληροφορία δεν θα επέτρεπα να συνεχισθεί και θα έδινα στον αναίτιο άξονα το καλύτερο σκορ που δικαιούται. Στην περίπτωση αυτή 3 κούπες 140 ποιντς.
  2. Αν δεν θεωρούσα ότι έχει διοχετευθεί αθέμιτη πληροφορία και αν αποφάσιζα να  επιτρέψω να συνεχισθεί θα δεχόμουν το αποτέλεσμα των 5 σπαθιών αλλά θα αφαιρούσα μια μπάζα από τον υπαίτιο άξονα αφού το καλύτερο σκορ για τον αναίτιο είναι να τους βάλει μία μέσα.
  3. Προτείνω να αποφεύγονται ακραίες επανορθωτικές βαθμολογίες  με κάθε τρόπο διότι αλλοιώνουν το σκορ για όλους. Και για τον αναίτιο που ξαφνικά βρίσκεται με ένα απόλυτο τοπ (αίθουσας, ταυτόχρονου, παγκόσμιου) όσο και τον αντίστοιχο άξονα της άλλης ομάδας. Αλλωστε αν δεν κάνω λάθος το perfect score έχει ειδικό ανιχνευτή περίεργων αποτελεσμάτων που εμείς σαν διαιτητές πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο είναι πραγματικά και υλοποιήσιμα.