Γενικά θέματα ΝΟΜΟΣ 12 (σε συνδυασμό με 86Β, 78Δ,86Β3 Απάντηση στο: ΝΟΜΟΣ 12 (σε συνδυασμό με 86Β, 78Δ,86Β3

#494

Καλησπέρα.

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο Διαιτητής έχει την υποχρέωση να προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο αποτέλεσμα που θα υπήρχε αν δεν είχε συμβεί η ανωμαλία για την οποία κλήθηκε. Έχει επίσης την υποχρέωση να μην αποζημιώσει τον αναίτιο για το μέρος της ζημίας που υπέστη από δική του ριψοκίνδυνη ή τυχοδιωκτική ενέργεια. Όταν είναι αδύνατον να φτάσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα είτε μέσω επανορθωτικής, διπλής ή σταθμισμένης βαθμολογίας, τότε και μόνο τότε αποδίδει ΤΕΒ 60/40-50/50-60/60-40/40-40/60 ή +-3 imps. Δεν υπάρχει περιορισμός πχ σε IMPs στα 3 όταν το σκορ επανορθώνεται.

Ο 78Δ που αναφέρετε, δεν γνωρίζω τι ακριβώς ρόλο παίζει εδώ. Αυτός αναφέρεται σε άλλους τύπους αγώνα που δεν προβλέπονται από τους Παγίους αν δεν κάνω λάθος. Πχ ένα “τρίαθλο”, συνδυασμός ενός 3μέρου ατομικού, ενός 3μέρου ομάδων και ενός 3μέρου ζευγών. Ο συνδυασμός ενός τέτοιου αγώνα, είναι αδύνατο να συμβεί στο Perfect Score και ορθά γιατί δεν προβλέπεται. Ο νικητής ενός τέτοιου αγώνα, δεν θα λάβει Master Points για την κατάταξή του στο τριαθλο αλλά μόνο για την κατάταξή του στους επιμέρους αγώνες. Για να βγει όμως ο νικητής και να πάρει το βραβείο, κύπελλο, μετάλλιο, δάφνινο στεφάνι ή ότι έχει θεσπίσει ο διοργανωτής, μπορεί να φτιάξει ένα σύστημα βαθμολόγησης.

 

Ο Νόμος 86 και πάλι είναι σαφής και μας δίνει ακριβείς οδηγίες για το πως πρέπει να χειριστούμε κάθε περίπτωση. Η παραπομπή στη ρυθμιστική αρχή που μας δίνει ο 86Β3, παραπέμπει στον κανονισμό 2.2 των Παγίων όπου προβλέπεται αναλυτικά το “ποινολόγιο” για πολλές περιπτώσεις που δεν ρυθμίζονται από τον ΔΚΑΜ, πχ καθυστέρηση προσέλευσης, αργό παίξιμο κλπ.

 

Ένα παράδειγμα:

Τουρνουά ζευγών, 6 τραπέζια, κίνηση Relay Mitchell, 4 διανομές στο γύρο. Ως Διαιτητής, έχεις ανακοινώσει χρόνο για κάθε γύρο τα 30′ και ότι αν η τελευταία διανομή δεν έχει ξεκινήσει μέχρι το 27ο λεπτό, δεν θα παίζεται. Στο 28ο λεπτό, αντιλαμβάνεσαι ότι μόλις τώρα τελειώνει η εκτέλεση της τρίτης διανομής και δεν υπάρχει χρόνος για την 4η. Παίρνεις τη διανομή και απονέμεις ΤΕΒ σε ποσοστό αναλόγως ευθύνης. Συνήθως 50-50 ή 60-40. Εδώ τώρα έχεις και ένα δύσκολο κομμάτι που βάζω στοίχημα ότι κανείς δεν το τηρεί: αν το ζεύγος που πήρε το 60ρι έχει φέρει στην ημερίδα άνω του 60 χωρίς αυτή τη διανομή, πρέπει να του προσθέσεις ανάλογα matchpoints ώστε το σκορ της διανομής να είναι ίδιο με το αποτέλεσμά του στην ημερίδα χωρίς αυτή τη διανομή. Το ανάποδο με αφαίρεση αν το ζεύγος που πήρε το 40ρι έκανε κάτω από 40. Ο σκοπός είναι να μην επηρρεάσει η διανομή αρνητικά τον αναίτιο και θετικά τον υπαίτιο. Αν τώρα η βαθμολογία ήταν IMPS εναντίον μέσου όρου (πχ Ζευγών κατηγοριών), ο αναίτιος θα έπαιρνε +3 Imps ενώ ο υπαίτιος -3. Προσοχή όμως: ηθελημένη πρόκληση τέτοιων βαθμολογιών, μπορεί να είναι ακόμα και πειθαρχικό παράπτωμα. Συμπεριφορές όπως “και να αργήσουμε να πάμε στο γύρο μετά το διάλλειμα για τσιγάρο δεν λέει τίποτα, το πολύ πολύ να φάμε 40/60, έτσι κι αλλιώς αυτοί που παίζουμε τώρα θα μας σκίσουν” δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές με κανένα απολύτως τρόπο.

 

Στις ομάδες, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Έχουν να κάνουν με το αν μια ή περισσότερες διανομές παίχτηκαν και στα δύο τραπέζια ή μόνο στο ένα καθώς και με το αν η υπαιτιότητα είναι των αγωνιζομένων και ποιων. Αν για παράδειγμα εσύ ως διαιτητής δώσεις σε ένα τραπέζι διανομές που παίχτηκαν και στον προηγούμενο γύρο, δεν είναι υπαιτιότητα των παικτών. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σκεφτώ ακριβή παραδείγματα ιδιαίτερα για την περίπτωση που μια διανομή έχει παιχτεί στο ένα τραπέζι και έχει ας πούμε βγάλει σλεμ και στο άλλο δεν παίζεται. Εδώ μάλλον πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το επίπεδο των αγωνιζομένων. Αν δώσουμε κατ’ εκτίμηση βαθμολογία στο τραπέζι που δεν παίχτηκε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν αν το σλεμ είναι αναμενόμενο να αγοραστεί και αν απαιτεί ειδικό χειρισμό στην εκτέλεση για να βγει και αν οι αγωνιζόμενοι που δεν την έπαιξαν έχουν τη δυνατότητα και να το αγοράσουν και να το χειριστούν ανάλογα. Και δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, έχει δει το μάτι μου σε υψηλού επιπέδου αγώνα ομάδων από τη μία 7= και από την άλλη 3+4 στη δεύτερη…

 

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι στην ουσία το ερώτημά σου, είναι ότι ο περιορισμός +-3IMPS δεν έχει εφαρμογή όταν δίνουμε επανορθωτική βαθμολογία, δηλαδή όταν αλλάζουμε το σκορ μιας διανομής λόγω ανωμαλίας. Δεν μας δεσμεύει κανείς στο να επανορθώσουμε σκορ αρκεί αυτή η επανόρθωση να μην υπερβεί τα 3 Imps. Αλλάζουμε το σκορ όπως προβλέπεται και ότι γράψει το κοντέρ από θέμα Imps.

 

Όπως και να έχει, η πλειοψηφία των παικτών δεν δίνει δεκάρα ούτε για τα οργανωτικά ούτε για τα διαιτησιακά ενός αγώνα. Πάντα θα απορούν όταν ο αντίπαλος εκφράζει επιφύλαξη για break in tempo και θα λένε “τι δηλαδή, δεν έχω δικαίωμα να σκεφτώ?”. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στον όμιλό σου, είναι να διοργανώσεις ένα μίνι σεμινάριο περί κανονισμών όπου θα τους εξηγήσεις μερικά πράματα για βασικές έννοιες. Ως πρόσχημα, μπορείς να πεις ότι θα τους βοηθήσει να τα έχουν υπόψιν για μεγάλους αγώνες, πχ ένα τελικό ζευγών ή τα Διασυλλογικά. Έχε στο νου σου και αυτό το αρχείο. Πρόκειται για σχολιασμό και επεξήγηση του ΔΚΑΜ2017 το οποίο από ότι μαθαίνω μεταφράζεται και στα ελληνικά.